El senador republicà Clyde Chambliss, en una votació (Reuters)
El senador republicà Clyde Chambliss, en una votació (Reuters)
Estats Units

Alabama aprova una llei que prohibeix l'avortament fins i tot en cas de violació

La cambra estatal, de majoria republicana, aprova un canvi legislatiu que no es podrà posar en pràctica perquè xoca amb la doctrina del Suprem

RedaccióActualitzat

El Senat de l'Estat d'Alabama ha aprovat aquest dimarts un projecte de llei que prohibeix l'avortament de manera taxativa, sense fer excepcions en casos de violació. La mesura ha tirat endavant amb 25 vots a favor i 6 en contra.

La cambra alta d'Alabama, al sud d'Estats Units, ha donat la llum verda a aquest canvi legislatiu després que la cambra baixa també ho aprovés fa uns mesos. L'aprovació del text queda ara en mans de la governadora, Kay Ivey, que ha de ratificar-lo.

La prohibició de l'avortament, legal a Alabama des del 1973, és la més restrictiva de les tramitades als Estats Units i ara fins i tot el veta en casos d'incest, i només el permet quan la salut de la mare estigui en perill.

Els demòcrates van fer una esmena per poder permetre l'avortament en casos de violació, però la cambra ho va rebutjar per 21 vots a 11.

Protestes davant el congrés estatal d'Alabama. El cartell diu: "Fora del meu úter!" (Reuters)

 

Crida l'atenció que els 25 votants a favor d'aquest projecte de llei són tots homes blancs. Ara per ara, la llei no entrarà en vigor perquè contradiu la resolució del Tribunal Suprem del 1973, que va legalitzar la pràctica de l'avortament arreu del país.

El seu objectiu és començar una batalla legal que porti el projecte fins a l'alt tribunal perquè els seus magistrats puguin reconsiderar la resolució, d'ara fa 46 anys.

 

Punts de vista oposats

La congressista republicana Terri Collins, promotora de la proposta, ha mostrat fermesa per acabar aconseguint l'objectiu del seu partit:

"Aquest projecte va de protegir les vides dels nonats. Aquest és el camí pel qual, finalment, arribarem on volem arribar."


El legislatiu d'Alabama està compost només d'un 15,7% de dones, mentre que la mitjana nacional se situa al 28,7%. És la sisena xifra més baixa dels 50 estats, i el Senat encara té una proporció de dones més baixa, amb un 11,4%.

El demòcrata Bobby Singleton ha criticat públicament aquest fet i el projecte de llei:

"Teniu 25 homes disposats a dir a les dones el que poden fer amb els seus cossos."

 

El senador demòcrata Bobby Singleton, en una votació (Reuters)

 

Influència de Trump

L'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca i els nomenaments en el Suprem dels jutges conservadors Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh han retornat les esperances per als que anhelen il·legalitzar l'avortament.



Mentrestant, el Partit Republicà intenta posar cada vegada més obstacles a l'avortament, aprovant normes estatals emparades en els drets religiosos i en la salut de les dones.

Trump, a més, ha retirat el finançament públic a les clíniques de planificació familiar que fan avortaments.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament Feminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut