janquim

Al mateix instant que Mas tingui al coll la medalla de president s'activarà el seu web al portal gencat.cat

L'administració catalana ja té a punt la part que correspon al "traspàs digital" des de fa uns quants dies, i aquest dilluns, a les dotze del migdia, un equip estarà pendent de "pitjar el botó" adequat perquè al mateix instant que la medalla que així ho reconeix pengi del coll del nou president de la Generalitat, Artur Mas, s'activi el canvi de webs i es faci visible a tothom.

Actualitzat
D'aquesta manera, el web de José Montilla se sumarà a la galeria històrica de presidents, darrere de Pasqual Maragall i Jordi Pujol com a precedents escollits per la cambra catalana, i el nou web del president incorporarà tots els materials que ja fa dies que s'hi aboquen sobre la persona d'Artur Mas.

Segons el relat que diverses fonts permeten seguir, quan les persones a qui CiU havia delegat aquesta feina es van acostar als responsables que se'ls havien indicat es van trobar que la "capsa buida" del nou web presidencial, és a dir, la plantilla, ja estava a punt. Només calia omplir-la de continguts, i aquests els aportaven des de l'equip de comunicació de la coalició guanyadora.

Identitat corporativa

El gestor de continguts és l'habitual per a aquest tipus de pàgines de la institució de govern, el Tridium, i permetia generar el nou web sense interferir en les tasques quotidianes de comunicació amb els ciutadans. L'única limitació era el llibre d'estil de gencat, que calia respectar fins que els nous responsables no diguin el contrari.

Aquest detall impedia que el nou web fos caracteritzat amb uns colors diferents dels que formen part de la identitat corporativa. El govern va aprovar fa pocs mesos una "Guia d'usos i serveis" que marca el terreny per a la presència a les xarxes socials i que recull a més les normes corporatives sobre tipografies, colors i logotips.

El web, gràcies al qual Mas ja és president a internet des de fa uns quants dies, abans fins i tot de la votació d'investidura, conté materials semblants als del president anterior, amb una galeria d'imatges que inclou moments personals com ara la pràctica d'esports i situacions domèstiques a més de records d'infantesa. La part més textual es basa de moment en els discursos més recents del nou president català.

Destacant Facebook

Tot i això hi ha alguns matisos que, a petició del seu equip de comunicació, seran visibles de forma clara, com per exemple una mida més gran per al botó que anuncia la presència de Mas a la xarxa social Facebook.

A més, la presa de possessió del cent vint-i-novè president de la Generalitat comporta un seguit d'accions immediates que parteixen del nomenament dels nous membres del govern i, en conseqüència, dels equips de cada departament.

Organigrama dinàmic

L'organigrama de l'administració catalana no és cap secret, es troba a disposició de tothom gràcies a internet, i els menús desplegables permeten arribar fins a nivells diversos amb dades com ara l'adreça de treball o un telèfon de contacte. Tots els càrrecs que depenen d'un nomenament tenen el "Diari Oficial de la Generalitat" associat amb un enllaç.

Aquest exercici de transparència està construït de tal manera que no fa falta incloure les dades d'una en una. La base de dades que es va crear l'any 2005 és única i alimenta tant l'organigrama desplegable com els webs dels departaments.

Això vol dir que a mesura que el nou govern faci els nomenaments, l'organigrama s'actualitzarà de forma immediata i continuarà oferint a la ciutadania una visió clara i accessible de l'estructura del govern.

El sistema dinàmic que gestiona aquestes dades assegura que no hi haurà informació obsoleta al web de la Generalitat.

Traspàs natural

Fonts de l'equip que gestiona els sistemes d'informació ciutadana del govern defugen qualsevol polèmica i es neguen a comparar la situació amb la de l'any 2003, quan el web de l'aleshores president Maragall no va estar del tot actiu fins setmanes després de la presa de possessió.

Tot al contrari, es limiten a confirmar que el "traspàs digital" ha funcionat amb normalitat, "com cal", i mantenen la tensió per reaccionar de pressa quan calgui actualitzar tota la informació que comporta un relleu en el govern.

El traspàs de govern és una rutina que l'administració acara amb més naturalitat a mesura que l'alternança forma part de la normalitat democràtica. I les eines d'internet provoquen que sigui tan immediat com visible.
Anar al contingut