El primer ministre iraquià descarta un govern nacional d'emergència.
El primer ministre iraquià descarta un govern nacional d'emergència. (Foto: Reuters)
Bagdad

Al-Maliki rep l'encàrrec de formar govern vuit mesos després de les eleccions

El primer ministre iraquià, Nuri al-Malíki, ha rebut l'encàrrec oficial per formar el govern que s'haurà d'encarregar de treure el país de vuit mesos de crisi. La paràlisi de les institucions causada per l'impàs polític es considera un dels motius de l'actual clima de violència. Les eleccions del 7 de març, les segones des de la caiguda de Saddam Hussein, no van deixar un guanyador clar per poder governar en solitari. L'acord no va ser possible fins fa 15 dies. Els partits iraquians van consensuar un repartiment del poder que deixa la presidència de la república en mans d'un kurd, la direcció del govern a un xiïta i la presidència del Parlament als sunnites.

Actualitzat
El president de l'Iraq ha demanat formalment al primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, que formi un nou govern, i li ha donat 30 dies per triar un gabinet d'entre el partit rebel xiïta de l'Iraq, el kurd i les faccions sunnites.

La sol·licitud oficial del president Jalal Talabani es va produir dues setmanes després que líders polítics van arribar a un acord per repartir-se els llocs de treball del govern, un acord que posa Al-Maliki, un xiïta, en el camí per a un segon mandat com a primer ministre.

El pacte per compartir el poder, que arriba més de vuit mesos després de les eleccions parlamentàries del 7 març, ofereix esperança perquè l'Iraq eviti el retorn a la guerra sectària que va matar desenes de milers de persones entre el 2006 i el 2007.

Equilibri entre faccions

L'acord va donar a Talabani, un kurd, un nou mandat com a president i va situar un legislador sunnita, Ossama al-Nujaifi, com a president del Parlament. Ara serà el xiïta Al-Maliki l'encarregat de designar un nou executiu en un termini de 30 dies.
Anar al contingut