Lleida

Al descobert les traces que van fer de guia per construir el claustre de la Seu Vella

Les obres de restauració de la Seu Vella fan sortir a la llum unes marques que, al segle XIV, van traçar els mestres d'obra per esculpir els finestrals del claustre

RedaccióActualitzat

Les obres de restauració de la Seu Vella de Lleida han deixat al descobert uns dibuixos a les pedres de la teulada del claustre. Es tracta d'unes incisions que, fa 700 anys, van servir de guia per construir els finestrals del claustre.

Aquestes marques les feien els mestres d'obra i a partir d'elles els picapedrers podien esculpir el disseny dels finestrals.


Són restes que costen de conservar, segons l'arqueòloga municipal, Marta Moran. Aquest paviment data del segle XIV i s'ha preservat sota un altre del segle XV. És precisament això el que ha ajudat els dibuixos de terra a perdurar fins ara:

"Perquè es va tapar al cap de molt poc temps, un segle o segle i mig, en fer-hi una remodelació amb la coberta."

 

Vista de les obres de restauració de la Seu Vella (maig 2020 / CCMA)

 

Són unes de les traces més antigues d'Europa, i al segle XIV els arquitectes i picapedrers les utilitzaven com a plànol per dissenyar, per exemple, les formes de pètals que tenen els finestrals del claustre romànic de la Seu.

"Són uns traçats fets amb un punxó metàl·lic a sobre de les lloses de la coberta i això era com una mena de llenç per poder dibuixar aquests dissenys dels vitralls."

 

Al descobert les traces que van fer de guia per construir el claustre de la Seu Vella
Imatge d'arxiu dels finestrals del claustre de la Seu Vella de Lleida (Laura Bernis)

 

Per aprofundir en la troballa, la Paeria buscarà més finançament per poder excavar un altre tros de la teulada del claustre, tal com explica Toni Postius, regidor d'Urbanisme a l'Ajuntament de Lleida:

"S'està treballant en un projecte de consolidació d'aquestes restes. Hi ha un altre tros de coberta que s'està analitzant per si hi ha unes restes similars a les que s'han trobat i que s'està pendent de trobar un finançament."

 

Obres de restauració per optar a ser Patrimoni de la Humanitat

Els treballs de restauració de la Seu Vella, que van iniciar-se l'octubre del 2019, es van reprendre al maig, després de més de dos mesos aturats arran de la declaració de l'estat d'alarma per l'emergència sanitària.

Les obres se centren en diferents espais del monument com són la Porta dels Apòstols, els pisos interiors i el templet del campanar i les cobertes del claustre, on s'han trobat aquests traços. En aquest cas, se'n vol millorar la impermeabilització, així com l'evacuació correcta de les aigües i l'alleugeriment de càrregues en els nervis de les voltes.


El Consorci del Turó de la Seu Vella preveu que els treballs puguin enllestir-se entre finals d'aquest any o principis del vinent, mantenint d'aquesta manera el calendari previst.

D'aquesta manera, a partir del 2023, la Seu Vella de Lleida ja podria ser escollida pel Ministeri de Cultura per presentar-la com a candidata del territori espanyol a ser Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

 

Al descobert les traces que van fer de guia per construir el claustre de la Seu Vella
 

 

Les obres les executa la Generalitat i tenen un pressupost de més d'1,7 milions d'euros.

 

Unes turistes caminant pel claustre de la Seu Vella (maig 2020 / CCMA)

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaPatrimoni
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut