Alguns dels espais descoberts en les excavacions, aquest dijous a la Ciutadella de Roses (ACN)

Al descobert el centre de la vila medieval de Roses, que es podrà visitar

La campanya d'excavacions de maig i juny a la Ciutadella revela la trama urbana del que havia estat el centre de Roses en època medieval

Redacció /ACNActualitzat

La campanya d'excavacions a la Ciutadella de Roses que s'ha fet entre maig i juny ha deixat al descobert un espai de la trama urbana de la vila medieval d'uns 900 metres quadrats.

Aquesta campanya ha completat les que es van fer entre el 2018 i el 2020, en què es van excavar els extrems dels carrers principals de la vila medieval, el Major i el Nou.

Ara s'ha deixat al descobert la trama urbana de la part mitjana d'aquests carrers, que correspon a uns 25 espais de diferents edificis, la majoria habitatges.

Trossos de ceràmica i altres objectes trobats en les excavacions, aquest dijous a la Ciutadella de Roses (ACN)


Esbrinar qui vivia a cada casa

La intenció és creuar les dades recopilades amb les dades que ja estaven documentades per escrit per identificar quines famílies vivien a cada espai descobert i a què es dedicaven.

Se n'està encarregant la Càtedra Roses d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona, sota la direcció del catedràtic Lluís Palahí.

Segons Palahí, per fer el creuament seran de molta utilitat els objectes i fragments trobats, com peces de ceràmica o estris de treball.

"Precisament, aquests elements comuns i habituals, com peces de vaixella, instruments agrícoles, etcètera, que a primer cop d'ull es poden considerar de poca importància, són els que ens faciliten més informació sobre la cronologia i els habitants de les diferents èpoques."

El catedràtic d'Arqueologia Lluís Palahí, aquest dijous mostrant alguns dels objectes trobats a la Ciutadella de Roses (ACN)


Nou recorregut de visita

El regidor de Cultura de Roses, Èric Ibáñez, ha destacat que ara els visitants podran veure molt millor com era Roses durant l'època medieval.

"En total, aquests dos darrers anys s'han posat al descobert gairebé 2.000 metres quadrats del jaciment, que ens permetran modificar el recorregut de la visita i ensenyar com era la Roses medieval a tots aquells qui vinguin a la Ciutadella."

Els dos carrers ara al descobert creuaven tota la població i comunicaven la zona del port amb el monestir de Santa Maria. Ara també es pot veure el paviment de molts dels espais.

Alguns dels espais descoberts en les excavacions, aquest dijous a la Ciutadella de Roses (ACN)

Ciutadella per ordre reial

La Ciutadella la va fer construir el 1543 el rei Carles I sobre les antigues muralles medievals per convertir Roses en una plaça forta estratègica.

En els segles posteriors es va anar convertint en fortificació militar, i, entre els segles XVIII i XIX, el centre urbà es va acabar traslladant a un nou raval al voltant de l'església de Santa Maria.

Al llarg dels anys, la seva funció militar va quedar obsoleta, i la Ciutadella va acabar buida i abandonada.

La Ciutadella de Roses a vista d'ocell (Google Maps)

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut