Milers de dades personals haurien quedat exposades per un error del govern d'Ayuso

Durant unes hores s'han pogut aconseguir amb certa facilitat els telèfons personals de personatges com el rei d'Espanya o Pedro Sánchez

RedaccióActualitzat

Una errada de la web de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha deixat aquest dimecres al descobert dades personals dels usuaris, inclosos personatges com el rei Felip VI.

Ho han assegurat diversos mitjans de la capital d'Espanya, que han comprovat que introduint el número de DNI de la persona podien accedir als números de telèfon personals i a l'adreça.

L'errada l'han comprovada a l'apartat per obtenir el certificat Covid-19 i també permetia veure on s'ha vacunat la persona i quina vacuna li han posat.

Pablo Iglesias, Pedro Sánchez i Felip VI en una imatge d'arxiu

Sánchez, Aznar i Iglesias

Segons aquests mitjans, també han pogut veure les dades del president del govern espanyol, Pedro Sánchez; de l'expresident José María Aznar, o de l'exvicepresident Pablo Iglesias.

L'alerta l'ha donada Telemadrid, que ha assegurat que es podia accedir a les dades utilitzant programari proxy, una eina d'ús habitual per als programadors i també per als ciberdelinqüents.

Segons ha assegurat aquest mitjà, quan ho han descobert ho han comunicat a la Comunitat de Madrid, i també a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional.

La Comunitat de Madrid ha reaccionat a Twitter assegurant que la informació era falsa.

 

Admeten la vulnerabilitat

De tota manera, fonts de la Conselleria de Sanitat han assegurat als mitjans que en cap cas han estat exposats els historials clínics dels ciutadans, però no ho han negat en relació als telèfons o les adreces.

També han explicat que la vulnerabilitat s'ha degut a "una actualització que havia passat els protocols de proves", i han afirmat que s'ha resolt poques hores després.

Han insistit que l'enllaç que permetia veure les dades "no és del domini públic", i que, malgrat la incidència, accedir-hi no permetia modificar-les.

Reforma de Telemadrid

Aquest dijous al matí, Telemadrid ha anunciat que ha portat la denúncia l'errada a la Policia Nacional aportant les proves obtingudes aquest dimecres.

Ho ha confirmat a Twitter el mateix cap d'informatius de la cadena, Jon Ariztimuño:


Això passa quan, aquest mateix dijous, l'Assemblea de Madrid vota la reforma impulsada per la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, de la llei que regula aquesta televisió autonòmica.

És la primera iniciativa que hi porta el PP en aquesta legislatura i pretén reduir de 6 a 4 anys el mandat del director general, cosa que implicarà el cessament immediat de l'actual, José Pablo López.

La nova direcció s'hauria de nomenar amb l'aprovació de dues terceres parts de l'Assemblea, però també es pot designar una direcció provisional per majoria absoluta.

La previsió és que el PP pugui aprovar aquesta reforma gràcies a l'abstenció de Vox, que, malgrat que exigeix la supressió de Telemadrid, es conformarà amb una reducció del pressupost.

PSOE, Més Madrid i Unides Podem ja han anunciat que reclamaran al Tribunal Constitucional que declari inconstitucional aquesta reforma.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Comunitat de MadridProtecció de dades
Anar al contingut