Madrid

Al cor de l'hospital de campanya d'Ifema, on cada aplaudiment és una victòria

Un equip de TV3 ha pogut entrar aquest dissabte a l'hospital de campanya d'Ifema, on en només 15 dies s'han habilitat 1.500 llits per a pacients afectats de coronavirus

Yolanda López/Daniel Calleja/RedaccióActualitzat

A l'hospital de campanya d'Ifema hi ha una plantilla de 1.400 persones, entre metges, infermeres i zeladors.

A l'hora del canvi de torn, Marta Guil, una metgessa de família, explica que ho estan donant tot i afegeix: "A veure quan passin uns mesos com estem del cap, perquè són situacions molt complicades."

Beatriz Ruescas, infermera, explica l'ambient que s'hi viu: "Anem tots a l'una... metges, zeladors, personal de neteja... És una passada, els pacients ens cuiden."

Tràfec per tot arreu, amb les màximes mesures d'higiene

S'ha de passar un control de seguretat per anar al pavelló 9, on l'activitat és frenètica. Pel camí trobem personal descansant o traslladant material. "Vinc de la zona de magatzem i vaig al pavelló 7 a deixar material, xeringues, medicaments", ens expliquen.

Per seguretat no podrem entrar al que tècnicament es coneix com a "zona bruta". Però és igual, perquè el director de l'hospital ens mostra la imatge d'un pavelló ple amb 750 persones que glaça la sang.

 

Des que va obrir les portes, han passat per aquestes instal·lacions més de dos mil pacients i gairebé la meitat han estat donats d'alta.

A correcuita van muntar aquesta infraestructura on, fins i tot, hi ha una vintena d'unitats de cures intensives.

 

I aquí s'hi estaran fins a un mínim de 4 setmanes per intentar descongestionar les urgències.

Durant el pic de l'epidèmia, 3.000 persones van arribar a estar pendents d'ingressar.  

Ens ho explica Antonio Zapatero, director de l'hospital d'Ifema:

"Crec que no hi ha cap sistema sanitari capaç de suportar una epidèmia com aquesta. Són moltíssims casos, cada dia, i amb pacients molt greus. Jo això no ho havia vist en la meva vida, i porto 38 anys."

 

Crítiques al caos inicial

Durant aquests dies, l'hospital també ha rebut queixes per la manca de material o les condicions dels sanitaris.

La direcció assegura que partien de zero i que van introduint millores.  

"A cada grup de 50 pacients hi ha d'haver quatre metges, però moltes vegades només n'hi ha tres", ens diu un metge resident.

Una infermera ens explica que l'equip que tenen "és acceptable". "El problema que tenim és que no podem estar tot el matí amb ell i quan sortim, ens l'hem de treure i reutilitzar-lo".

 

La visita continua fins al lloc d'on surt tot el material destinat a tots els hospitals.  

Magatzem on es distribueix el material

En el magatzem d'un altre pavelló d'Ifema se centralitza tota la càrrega que ha pogut aconseguir la Comunitat de Madrid, i també totes les donacions d'empreses i particulars. Ens comenten els operaris que més o menys tenen una mica de tot, però que els fan falta, i molt, les bates impermeables.

El material comprat a Àsia ha alleugerit una mica la situació: "Hi ha buzos però no bates impermeables. No se'n troben. De la resta, en tenim. Han arribat guants, mascaretes. De material, n'hi ha. Però està arribant avui. Han estat molt justos fins ara, però espero que estiguin bé", ens expliquen.

Cada pacient que rep l'alta és una victòria per a l'equip

En aquest hospital, cada dia ingressen una mitjana de dues-centes persones i reben l'alta unes cent, per això cada aplaudiment és una victòria.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut