Façana d'un edifici antic de Barcelona (ACN/Adrián Sánchez Berger)
Façana d'un edifici antic de Barcelona (ACN/Adrián Sánchez Berger)

Ajuts per a la rehabilitació de pisos: Barcelona prioritzarà els projectes sostenibles

Un 70% dels edificis de la ciutat necessiten rehabilitació per ser més eficients, i generen el 20% de les emissions contaminants

L'Ajuntament de Barcelona prioritzarà encara més els criteris mediambientals per lluitar contra l'emergència climàtica. Per això donarà ajudes per restaurar edificis de manera més sostenible, perquè siguin menys contaminants i més respectuosos amb el medi ambient.

Un 70% dels habitatges de la ciutat són vells i no compleixen els criteris d'eficiència energètica i necessiten rehabilitació: "Estem a l'estela que marca Europa", segons la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín

Aquesta nova convocatòria d'ajudes per a la rehabilitació energètica d'habitatges destinarà 37 milions d'euros que serviran per millorar 15.000 habitatges i beneficiar 35.000 persones.

També se subvencionarà el 100% de les obres que necessitin fer famílies vulnerables, i es donarà 20.000 euros per a aquells habitatges que després vagin a parar a la borsa de lloguer assequible.

El 70% dels edificis de Barcelona necessita rehabilitació (CCMA)

Un parc d'habitatges obsolet

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha destacat la importància d'abordar l'eficiència dels habitatges per a l'estalvi d'energia i la reducció d'emissions contaminants.

"Les emissions de les ciutats, el 20 % venen dels pisos. 1 de cada 5. No només hem de tenir en compte la mobilitat i els residus, sinó sobretot els edificis. És fonamental per fer front al canvi climàtic."

Però el camí per recórrer a la ciutat és extens, ja que el 70 % dels edificis necessiten rehabilitació, segons Assumpció Puig, degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

"Tenim un parc edificat obsolet, que vol dir que aquestes façanes, aquesta pell que cobreix els edificis, no dona ni fred ni calor. Mitgeres, façanes.. aquesta pell ha de tenir un tractament que faci d'abric. "
"A Europa la cultura de la conservació s'ha entès, i aquí anem enrere."

De fet, el 65% dels edificis de la ciutat són anteriors a 1979. En aquest sentit, els 15.000 habitatges que el consistori preveu rehabilitar corresponen a un 3,5% dels immobles que necessiten rehabilitació a la ciutat.

L'Ajuntament destina 37 milions per ajudar a la rehabilitació d'habitatges (CCMA)

Estalvi d'energia i menys contaminació

Les intervencions com ara els aïllaments de façana, la renovació de finestres o la instal·lació d'elements de captació d'energia solar poden suposar una reducció d'entre el 10% en rehabilitacions parcials i fins al 25% i el 30% en les renovacions integrals.

Un exemple és el de la Laura Vicente, que viu en un bloc dels anys 70 on fa pocs mesos van acabar una rehabilitació de façanes, finestres i aïllaments. Un canvi radical.

"Sobretot a l'hivern va ser, la temperatura de casa no baixava, no havíem d'encendre la calefacció tan sovint, i durant la nit es mantenia la temperatura constant. Abans, te n'anaves a dormir amb 22 graus i et llevaves amb 19, perquè tenies microfuites per tot arreu."

A casa de la Laura Vicente es va engruixir 10 cm la façana per aïllar més l'edifici (CCMA)

També van ampliar 10 centímetres més els gruixos de les dues façanes. Amb això, segons l'arquitecta Margarita Urbano, han aconseguit un estalvi d'energia d'un 16% i també han reduït la contaminació.

"El canvi és molt important. Pensa que en emissions de CO2, hem estalviat 10 tones l'any, 10 tones menys que no produirà aquesta casa de tota l'energia que consumeixen."

La convocatòria de les ajudes serà oficial quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, d'aquí uns dies, i es podran sol·licitar durant un mes a partir de llavors a les oficines d'habitatge del consistori.

Els tancaments contribueixen a estalviar energia i reduir les emissions de casa (CCMA)

Inversió i llocs de treball

Es calcula que aquestes ajudes mobilitzaran 110 milions d'euros per part del sector privat que, segons ha destacat la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, suposarà un impuls en la creació d'ocupació, fins a 6.000 llocs de treball.

"Tindrà un paper clau. De fet, s'estima que per cada milió d'euros invertit en rehabilitació es generaran fins a 56 llocs de treball. És una generació de feina superior a la que genera l'obra nova."

Normalment l'Ajuntament cobria el 40% i la Generalitat el 60% de les ajudes que dona el Consorci de la Vivenda, però en aquesta convocatòria el consistori cobrirà el 90% de les subvencions, tenint especialment en compte les sol·licituds relacionades amb la millora de l'eficiència energètica, perquè poden optar a ajudes dels fons europeu Next Generation.

"Les polítiques de rehabilitació han de ser absolutament estratègiques per a la ciutat i el país. És una convocatòria molt important en quantia, que vol preparar l'arribada dels fons europeus a la ciutat i donar cobertura a un ampli ventall d'actuacions."

Inclourà ajudes per reduir les emissions dels habitatges, reforçar les actuacions destinades a la millora de l'accessibilitat i tindrà també una línia de regeneració urbana, dirigida a les actuacions globals en diferents barris.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaCrisi climàticaEnergiaSostenibilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut