Pla mig del regidor de Presidència de Barcelona, Eloi Badia, en una atenció als mitjans el 8 de junt de 2018 (Horitzontal)
Pla mig del regidor de Presidència de Barcelona, Eloi Badia, en una atenció als mitjans el 8 de junt de 2018 (Horitzontal)

Ajuntament de Barcelona i funeràries acorden regular els serveis funeraris gratuïts i bonificats

Actualitzat

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona i les empreses Mémora i Áltima han acordat regular l'accés als serveis funeraris gratuïts i bonificats. El decret, que entrarà en vigor durant les pròximes setmanes, fixa les condicions per garantir l'accés universal a les persones amb pocs recursos, passant d'un model de beneficència, com era fins ara, a una política pública regulada i objectiva. Amb l'aprovació del decret es fixa que l'accés gratuït o bonificat dels serveis funeraris es realitzarà, com ja succeeix amb altres serveis municipals, a partir de l'Indicador de Renda Suficient de Catalunya (IRSC) i amb un informe dels Serveis Socials que acrediti que no es disposen de mitjans propis per fer-se càrrec de la despesa del servei. Amb aquesta modificació, es calcula que es doblarà el número de persones que podrà accedir a aquesta tipologia de serveis. Així, les persones que tinguin un IRSC igual o inferior al 0,66 tindran accés gratuït a serveis com la recollida del difunt i el subministrament del fèretre. Les que el tinguin igual o inferior a 1 tindran dret a una bonificació del 20% del servei.

Fins ara, les empreses funeràries que operen a la ciutat de Barcelona realitzaven aquest servei després de l'autorització emesa pels Serveis Socials, però no hi havia fixades unes condicions clares de quines eren les persones que podien accedir-hi. Amb el nou decret, les empreses funeràries s'han compromès a anunciar les dues línies subvencionades a totes aquelles famílies que considerin que no tenen recursos.El servei bàsic que serà gratuït inclou el trasllat del cos, el taüt i també l'adequació de les restes. Actualment, el preu d'aquest enterrament bàsic és de 1.800 euros a la ciutat de Barcelona. En el cas de l'enterrament bonificat també s'oferirà el servei bàsic però, tal com ha indicat el regidor de Presidència de Barcelona, Eloi Badia, en el cas en què es vulgui "tenir una sala de vetlla, es pot seguir acollint a la bonificació" del 20%, conjuntament amb la inclusió d'altres serveis, sempre que el preu final no superi els 2.500 euros.Aquesta mesura compta amb un pressupost total d'un milió d'euros que assumiran exclusivament les empreses funeràries que operin a la capital catalana. En cas en què hi hagi un "excedent" de persones que s'acullin a aquestes ajudes en l'enterrament i se superi el milió pressupostat, l'Ajuntament de Barcelona assumirà la resta.Áltima valora la col·laboració publico-privadaEn un comunicat, Àltima ha valorat molt positivament el decret i l'ha posat com a exemple de la importància de la col·laboració entre el sector públic i el privat. Amb tot, ha recordat que fins ara els serveis de beneficència, que representen el 2% del total, han estat plenament garantits malgrat no estar regulats.La funerària pública es manté a l'esperaEn paral·lel al decret que s'aplicarà, el govern local segueix treballant en la creació d'una funerària pública que oferirà serveis funeraris a un preu més reduït que el que ofereixen les privades actualment. Badia ha recordat que "falten els acords del PSC" que encara "estan madurant" la seva decisió, malgrat que no han anunciat el seu vot en contra al govern local. Badia, però, ha assegurat que "la ciutadania tornarà a posar aquest tema sobre la taula" durant la campanya d'eleccions municipals i que per aquesta raó treballen per poder tenir el màxim de feina feta en la creació d'aquesta nova empresa.

Anar al contingut