La refrigeració de la cambra del camió va començar a funcionar amb les dones a dins
La refrigeració de la cambra del camió va començar a funcionar amb les dones a dins (iStock)

"Ajuda, és urgent": una trucada a la BBC salva 6 dones atrapades en un camió frigorífic

Una de les joves migrants, que anava al vehicle, va alertar a la periodista del mitjà britànic que estaven passant molt fred i els costava respirar

RedaccióActualitzat

Rescaten sis joves migrants amagades a la part posterior d'un camió refrigerat gràcies a la trucada d'auxili que una d'elles va fer a una periodista de la BBC. Tal com ha explicat el mitjà britànic, les dones, quatre d'origen vietnamita i dues d'iraquianes, van passar hores al vehicle, que circulava per França amb la intenció d'arribar clandestinament a Regne Unit.

En un moment donat, la refrigeració de la cambra del vehicle es va activar, fet que les va fer entrar en pànic: estaven passant molt fred i els començava a costar respirar. A més, havien constatat que el camió no seguia la ruta estipulada i no anava cap al destí que els havien promès.

Va ser llavors, quan una d'elles va contactar amb una reportera de la BBC que fa uns anys havia cobert el tràgic succés en el qual morien 39 migrants vietnamites en un camió frigorífic, víctimes d'una xarxa de traficants de persones. 
 

"Estàs a Europa? Si us plau, ajuda, és urgent"

Era dimecres al migdia i, tal com explica el mitjà britànic, la periodista Khue B. Luu rebia un missatge alarmant al seu telèfon mòbil: "Hi ha algunes persones que volen creuar la frontera de França a Anglaterra en una furgoneta frigorífica."

Immediatament després, a B. Luu li sonava el telèfon i una veu suplicava auxili: "Estàs a Europa? Si us plau, ajuda, és urgent."

A partir d'aquí, la ràpida actuació de la periodista va ser fonamental per rescatar amb vida les sis dones. Va demanar més informació a la jove que tenia a l'altra banda del telèfon, però la poca que va obtenir va ser que el vehicle es trobava circulant per França, era blanc i en desconeixia la matrícula.

Tot i això, B. Luu va aconseguir mantenir la comunicació amb ella i la noia li va anar enviant missatges i vídeos breus on es mostraven les condicions en què estaven viatjant. A les imatges, les migrants apareixien assegudes en un espai ínfim, envoltades de caixes de platans i amb dificultat per respirar.

Ubicació en directe per GPS

Una de les claus per localitzar finalment el vehicle va ser que la jove migrant va poder compartir la ubicació GPS en directe des del seu telèfon. Va ser llavors quan B. Luu va comprovar que es trobaven a l'autopista E15, prop de Dracé, al nord de Lió.

Amb ajuda de companys periodistes presents al territori francès, va contactar amb la comissaria de policia més propera al camió i va transmetre totes les dades de què disposava.

De sobte, però, la connexió GRPS es va aturar i va perdre la ubicació del vehicle. I a més, B. Luu rebia un missatge encara més desesperançador, la dona deia que s'havia desactivat l'aire condicionat de la cambra i cada cop els costava més respirar: "Estem tan afogades".


Una fotografia, peça fonamental per trobar-lo 

Després de parlar durant estona amb aquella jove, la periodista va saber que hi havia altres noies que finalment no havien pujat al camió, però sí que havien fet una fotografia de la matrícula.

Amb aquesta imatge i un últim cop de sort, recuperar el senyal que mostrava la ubicació del vehicle, la policia francesa va interceptar el camió i va alliberar les migrants. El vehicle provenia de Lituània i el conductor està sota investigació.

 

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut