Barcelona

"Això no és el Far West": alerta pel fenomen de les patrulles ciutadanes a Barcelona

En ple debat per la seguretat davant l'increment de furts i robatoris a Barcelona, la proliferació de patrulles ciutadanes augmenta la percepció d'inseguretat, però constata, també, un problema

Bernat RexachActualitzat

Les patrulles ciutadanes al metro de Barcelona han proliferat. Cada vegada són més els petits grups de ciutadans uniformats que persegueixen i intimiden suposats carteristes. Per fer-ho, s'hi val, fins i tot, un cop de clatellot.

Les autoritats policials i l'Ajuntament no veuen amb bons ulls aquesta pràctica. Alerten els ciutadans dels riscos de fer justícia pel seu compte i de crear alarma entre els vianants.

Aquests grups de veïns, cansats de veure i patir furts al metro, s'han organitzat per perseguir els infractors. No només van amb uniforme, sinó que també poden portar walkie-talkies i xiulets per intimidar els delinqüents als vagons o les andanes del metro, o als carrers de Barcelona.

El furts i robatoris han augmentat a Barcelona i el 30% es produexien a la xarxa de metro, on cada dia se'n registren un centenar.

L'Ajuntament, les entitats veïnals i la policia veuen amb preocupació la proliferació de patrulles ciutadanes


De Guardian Angels a Patrulla Ciutadana BCN i etzibar un clatellot

Uns dels grups organitzats el formen una nord-americana, una filipina, un anglès i un escocès. Criden l'atenció perquè patrullen amb una samarreta blanca amb lletres vermelles que els identifica com els Guardian Angels. S'han inspirat en la banda que va néixer amb aquest nom al Bronx de Nova York els anys 70 i que, de manera voluntària i desarmada, vetllava per la prevenció de crims.

Expliquen que ho fan en el seu temps lliure i "per ajudar la gent". Poden dedicar-hi fins a tres hores al dia i fa cosa d'un mes que es passegen pel metro barceloní. Asseguren que els carteristes, només de veure'ls, "surten corrents":

"Si veiem una persona cometent un delicte in fraganti, tots tenim el dret d'intervenir-hi i aturar-la. Sabem que existeix un risc i per això estem fent classes d'autodefensa, perquè si passa alguna cosa estiguem preparats,"


Aquest quatre estrangers establerts a Barcelona no passen desapercebuts, tampoc, pels ciutadans. Alguns usuaris del metro troben que és insegur i veuen amb bons ulls que es vigili. "No em sembla bé, però té un significat, i és que la policia no fa el que hauria de fer", assegura un ciutadà.

Patrulla Ciutadana BCN es passegen amb xiulets, walkie-talkies i esprais


Aquestes no són les úniques patrulles ciutadanes que ens podem trobar al metro perseguint carteristes. En trobem una altra que s'autoanomena Patrulla Ciutadana BCN i està formada per una quarantena de persones. Ells porten xiulets, walkie-talkies i esprais, que han arribat a utilitzar en algun incident.

Un altre ciutadà es pren la justícia per la seva mà. És un home que freqüenta el centre de Barcelona repartint clatellots i etzibant insults als carteristes.


"No som al far west"

L'Ajuntament de Barcelona, les entitats veïnals i la policia veuen amb preocupació la proliferació d'aquests grups, que van molt més enllà de la col·laboració ciutadana que es reclama.

El consistori considera que aquestes patrulles poden entorpir les tasques policials i que posen en risc la convivència.

El cossos policials, per la seva banda, adverteixen que la seguretat és competència seva i mantenen que aquests grups podrien estar delinquint perquè actuen al límit de la llei. Andreu Martínez, director general dels Mossos d'Esquadra, assegura que aquest no és el camí i que pot ser perillós per a les persones que ho fan:

"Crear alarma, posar en risc la integritat de les mateixes persones que fan aquesta acció, tenir una falsa percepció que es pot assumir una acció individual sobre aquest pretès interès col·lectiu... aquest no és el nostre model, no ho ha estat mai."

Ana Méndez, presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, coincideix amb les autoritats policials que no és el que toca als veïns: "El que hem de fer és treballar en altres xarxes per la defensa de l'habitatge, dels drets de les persones..."

També tem per la integritat dels qui ho fan: "Això és molt perillós. No som al Far West."

A la xarxa també hi ha grups per denunciar fets delictius en temps reals. Alguns exemples són el perfil @BCNHelpers, de Twitter, o la pàgina web "Salvalona", que recopila notícies de robatoris.

 

 

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut