El prior del Valle de los Caídos beneeix el fèretre amb les despulles de Franco (Reuters)

"Això és una dictadura", el vídeo de la família Franco en l'exhumació del dictador

L'oposició critica que l'exhumació va enaltir el dictador, cosa que nega el govern espanyol

RedaccióActualitzat

Crítiques per com es va exhumar Franco del Valle de los Caídos. Per a alguns, tot plegat va tenir l'aspecte d'una mena d'homenatge al franquisme. Pedro Sánchez ho ha negat i ha dit que només es va imposar el respecte. I a la polèmica, s'hi han afegit unes imatges filtrades per la família del dictador. Les van gravar a la basílica del cementiri d'El Pardo, tot i tenir-ho prohibit.

La mateixa família Franco ha filtrat les imatges, on es veu la tensió amb un agent de la policia i el net gran del dictador al panteó del cementiri de Mingorrubio-El Pardo. El policia sospitava que Francis Franco havia gravat imatges. En el vídeo se sent una veu que exclama "Això sembla una dictadura", una frase que s'ha atribuït l'advocat de la família, Luis Felipe Utrera Molina, en declaracions a la cadena SER.


Crítiques per una l'exhumació en campanya

La posada en escena de l'exhumació de Franco ha comportat crítiques a Pedro Sánchez, tant des de la dreta com des de l'esquerra. El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, lamenta com es va fer i afirma que va ser un funeral d'estat:

"Com que treure l'exdictador a les espatlles? Com que treure l'exdictador amb la bandera del ducat que li va concedir Joan Carles I? És una vergonya democràtica."

El líder d'ERC, Gabriel Rufián, també ha criticat com es va fer l'exhumació:

"Que els antifeixistes haguessin d'aguantar ahir un Borbó i els Franco amb un taüt i cridant 'Visca Espanya i Visca Franco' em sembla que és d'una enorme irresponsabilitat."

El president en funcions, Pedro Sánchez, ha negat, a La Sexta, que l'exhumació es convertís en un homenatge al dictador.

"No hem de mirar el dit, hem d'aixecar la mirada. Ahir hi va haver una gran victòria de la democràcia espanyola. Es va fer amb respecte, però el respecte no significa homenatjar."

Hi ha qui també ha qüestionat les hores de realització televisiva, que no s'evités l'enaltiment del dictador a les portes del cementiri i que la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, mantingués en tot moment un posat seriós. Ella s'ha defensat, en declaracions a la cadena SER:

"El meu deure i la meva obligació era mantenir una posició molt institucional perquè era i és una qüestió d'estat."

De moment, el govern en funcions no obrirà cap expedient informatiu pels crits a favor de Franco que es van sentir.

PP i Ciutadans prefereixen passar pàgina i gairebé no parlar de Franco amb l'argument que no volen fer la campanya electoral a Pedro Sánchez.

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoFranquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut