Presenten la Linya, una dona de fa 14.000 anys descoberta en una cova a la Noguera

Van trobar-ne les restes l'any passat a la Cova Gran de Santa Linya del Pirineu de Lleida i les estan estudiant per saber com vivien els sàpiens de llavors

RedaccióActualitzat

El juliol de l'any passat, a la Cova Gran de Santa Linya, a la Noguera, es van descobrir les restes d'una dona "Homo sàpiens" de fa 14.000 anys.

Aquest dimecres els arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona que la van trobar han fet pública la descoberta, i han assegurat que és una troballa excepcional a la península Ibèrica.

Segons Rafael Mora, catedràtic de prehistòria a la UAB, les restes els permetran conèixer les condicions de vida als Pirineus en aquella època:

"La importància resideix bàsicament en l'escassetat de restes que hi ha d'aquestes cronologies, i que ens ajuda a conèixer els nostres avantpassats, des del tipus d'alimentació, el tipus de malalties, el tipus d'activitats que desenvolupaven..."

 


Linya, la dona de la Noguera

A la dona, que creuen que era adulta, l'han anomenada "Linya, la dona de la Noguera", en homenatge al nom de la cova on l'han trobada.

De moment s'han trobat els fèmurs, un d'ells amb part de la pelvis, fragments d'ossos llargs de braços i cames i ossos petits de les mans, i també fragments mal conservats del crani i la columna.

Segons Jorge Martínez-Moreno, del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la UAB, han sabut que era una dona precisament per la pelvis:

"La pelvis dels homes i de les dones és completament diferent, i llavors a partir d'aquesta resta podem establir que va ser una dona, i segurament una dona adulta."

 


Se'n podrà conèixer el genoma

El mal estat de conservació dels ossos ha obligat a estabilitzar-los per poder-los preservar per a estudis futurs, entre els quals, determinar-ne el genoma.

Les restes les van trobar a dos metres sota terra en una zona lateral de la cova, en una mena de cavitat natural, i creuen que la van enterrar a propòsit.

La datació per carboni 14 ha determinat que va viure fa entre 13.500 i 14.400 anys, i en els estrats superiors hi van trobar restes de carbó i d'animals, per això creuen que va ser un habitatge estable.

 


Excavada des del 2002

La Cova Gran de Santa Linya, al municipi de les Avellanes i Santa Linya, és un abric obert d'uns 2.500 metres quadrats protegit per una mena de cinglera.

Es va començar a excavar el 2002 i els ossos de la Linya han estat les primeres restes humanes que s'hi han trobat.

Se la considera un dels pocs jaciments del Mediterrani on es pot investigar de manera continuada la presència humana entre fa 45.000 i 4.000 anys.

Així s'hi ha identificat la transició dels neandertals als primers humans moderns, com aquests van superar l'última època glacial, entre fa 20.000 i 15.000 anys, i també l'aparició dels primers agricultors i ramaders.


Un canvi climàtic de fa 14.000 anys

Des d'aquest maig, l'equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona torna a excavar a la zona, i els investigadors hi han localitzat algunes restes més de la Linya.

Aquesta dona va viure en un període climatològicament crític, quan es va passar en només 100 anys d'una època de glaciació extremadament freda a un clima similar a l'actual.

A la Cova Gran, en l'estrat on han trobat la Linya, han identificat els canvis que això va comportar: van passar d'escalfar-se cremant només pi de muntanya, a fer servir també ginebró i cirerer, entre altres arbres, una vegetació corresponent a un clima més suau.

 
ARXIVAT A:
ArqueologiaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut