Sant Petersburg

Així veuen la guerra a Ucraïna els veïns del barri on va créixer Vladímir Putin

Als voltants del bloc d'habitatges on vivia Vladímir Putin quan era petit, el suport a l'ofensiva militar russa no és precisament unànime, s'hi detecta tristor i molta cautela a l'hora de parlar del conflicte bèl·lic a Ucraïna

Enllaç a altres textos de l'autor

Manel Alías

Director i presentador del "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio

@ManelAlias
Actualitzat

Al número 12 del carrer Baskov, a Sant Petersburg, va créixer la persona més influent de Rússia de les últimes dècades. El petit Vladímir Vladímirovitx Putin era un gamberro, com ell mateix s'ha definit en diverses ocasions, i es passava el dia fent trapelleries al pati interior de l'illa de cases on es va criar, la que veiem a la fotografia:

Patí interior de l'illa de cases on va viure Vladímir Putin a Sant Petersburg

L'actual president rus hi vivia amb els pares, en un pis compartit, una "komunalka", un bloc comunal típic de l'etapa soviètica . Ara, el gran part de l'habitatge sembla deshabitat i no hi ha cap placa que indiqui que va acollir un veí tan il·lustre.

Fotografia de Vladímir Putin el 1960, quan tenia 8 anys
Fotografia de Vladímir Putin el 1960, quan tenia 8 anys (Viquipèdia)

Els únics senyals són les càmeres de seguretat, més nombroses que en d'altres entrades. També hi patrulla força la policia i la zona està controlada per agents de seguretat des del pati del costat, que depèn de l'empresa de transport de petroli Transneft.

Un altre indicador que aquest modest bloc no és exactament com els del costat és que hi treu el cap, de tant en tant, algun grup de turistes. No obstant això, l'indret passa desapercebut.


Veïns "aliens" a la guerra

En el que va ser el barri de Putin, però, les persones que viuen a prop o que hi treballen i accedeixen a parlar amb nosaltres no mostren gaire o cap suport a l'atac que Rússia ha llançat contra Ucraïna.

La Ielena ens explica el parer perquè no som un mitjà rus:

"Representa que la guerra a Ucraïna és d'alliberament i que defensen els russos. És tot mentida. Ningú del meu voltant s'ho creu, això. Molts russos no són dolents, simplement, en aquest moment, estan com malalts, no saben la veritat perquè es creuen la televisió."

Un altre noi que de qui mantindrem l'anonimat fa vuit anys que viu a la zona. Accedeix, de seguida, a parlar amb nosaltres, però, quan veu que les preguntes són sobre la decisió de Putin d'intervenir a Ucraïna, no respon amb claredat.

Les frases fan giragonses per dir que hi dona suport, però tampoc aclareix si hi està en contra. Quan aturem la càmera ens diu: "El que us voldria dir no puc dir-ho." 

Una part de l'edifici on Vladímir Putin va passar la infància i l'adolescència ara l'ocupa una ONG que ajuda les persones grans. Un dels efectes que ha tingut la guerra contra Ucraïna és la inflació i alguns medicaments ara costen més de trobar i s'han encarit.

La responsable del centre de suport als ancians, Aleksandra Storojuk, explica que alguns dels pensionistes a qui ajuden han de dedicar el 40% de la paga a un sola medecina. A l'entitat, "intenten oferir-los aquestes medicaments gratuïtament.


Un Dia de la Victòria enrarit

De cara al 9 de maig, el dia que es commemora la victòria de la Unió Soviètica en la Segona Guerra Mundial, l'ONG entrega bosses amb petits obsequis com dolços o cremes per als avis i àvies.

Parlem amb dues de les usuàries, que van sobreviure, de petites, al setge de Leningrad, un dels capítols més tràgics de la història recent. Diuen que lamentem molt el que està passant a Ucraïna. La Valentina, de 82 anys, afirma:

"A nosaltes ens sap especialment greu. És terrible. I tot perquè els de dalt no s'han pogut posar d'acord"

Quan li fem la següent pregunta ens respon: "Li he dit tot el que puc". Al seu costat, la Tatiana, que té 85 anys, passa de l'alegria parlant del Dia de la Victòria a la tristesa, quan parla de la guerra a Ucraïna...

És un malson. És incomprensible que comencés aquesta guerra perquè la gent tenia la seva terra. És terrorífic.

Al carrer Baskov, on va créixer Putin, hi trobem menys fervor pel president del que prevèiem. Especialment en aquestes dates properes al 9 de maig, quan la tradició imposa la lloança de l'exèrcit rus. Potser aquest Dia de la Victòria no serà com el de cada any, almenys per als ciutadans russos més crítics.

Entrada al bloc d'habitatges on vivia Putin al carrer Baskov
Entrada al bloc d'habitatges on vivia Putin, al carrer Baskov, número 12, de Sant Petersburg

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut