Els investigadors han conclòs que 2,8 malalts d'Ebola viatjarien cada mes en un vol internacional. (Foto: Reuters)
Els investigadors han conclòs que 2,8 malalts d'Ebola viatjarien cada mes en un vol internacional. (Foto: Reuters)
ANÀLISI

Així traspassa fronteres l'Ebola

Una simulació permet calcular que, sense controls, cada mes sortirian uns tres passatgers amb Ebola dels aeroports dels tres països més afectats

Actualitzat

Cada mes poden arribar a altres països tres persones amb Ebola des d'aeroports dels països més afectats per l'epidèmia: Guinea, Libèria i Sierra Leone. Aquesta és la previsió feta gràcies a un model informàtic per Kamran Khan, de l'Hospital St. Michaels de Toronto (Canadà) i col·legues de Canadà, Estats Units i Regne Unit. El treball es publica aquest dimarts a l'edició en línia de la revista "The Lancet".

Per arribar a aquest resultat, els investigadors han utilitzat, en primer lloc, una base de dades sobre itineraris de vols fets des de l'any passat. D'aquesta forma han calculat quanta gent sortirà dels aeroports d'aquests països. En segon lloc, han fet servir les dades del servei de seguiment de l'OMS sobre l'Ebola per calcular quanta gent amb el virus podria sortir en aquests vols i quin paper jugarien les restriccions i controls a la sortida i a l'arribada.

Sense controls a la sortida, els investigadors han conclòs que 2,8 malalts d'Ebola viatjarien cada mes en un vol internacional. Però la xifra pot augmentar si la malaltia s'estén amb més rapidesa. El problema es plantejaria no només a països occidentals, sinó sobretot a altres països africans amb sistemes de salut precaris. Del gairebé mig milió de viatgers que van sortir dels tres països el 2013 més de la meitat van anar a cinc països: Ghana (17,5%), Senegal (14.4%), Regne Unit (8,7%), França (7,1%9 i Gàmbia (6,8%).

Els investigadors criden l'atenció en el fet que un 60% dels passatgers que hi hagi aquest any poden acabar a països amb sistemes de salut que no estan prou preparats per detectar els casos i afrontar-los. Per això, proposen com a mesura més efectiva intentar identificar els portadors del virus abans de la sortida dels països de l'Àfrica occidental. Considera que aquest seria el mètode més efectiu per controlar l'epidèmia. Però el doctor Khan reconeix que això requeriria suport internacional perquè la mesura sigui eficaç.

En un comentari a la mateixa edició de la revista, Hongjie Yu, del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina, i Benjamin Cowling, de la Universitat de Hong Kong, reconeixen el valor de l'estudi, però també assenyalen que si els controls a l'arribada a diversos països continuen fent-se, com sembla que passarà, els controls a la sortida no augmentaran l'efectivitat i que això tindria un cost elevat tenint en compte altres prioritats urgents de la regió. També demanen que aquests controls en sortides o arribades no vagin en detriment dels molt necessaris controls a l'interior dels països afectats.

Article de referència: " Assessment of the potential for international dissemination of Ebola virus via commercial air travel during the 2014 west African outbreak"

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut