El prototip del vestit és negre, però fonts de la NASA han dit que la versió definitiva serà del blanc habitual (NASA/Axiom Space)

Així són els uniformes dels astronautes de la NASA que volen trepitjar la Lluna el 2025

S'han presentat els equips espacials dels tripulants de l'Artemis III, que ha dissenyat i fabricat l'empresa privada Axiom Space

Redacció/AgènciesActualitzat

Més flexibles i resistents per garantir la mobilitat. Així són els nous vestits dels astronautes de l'Artemis III que aniran a la Lluna. Els uniformes espacials s'han presentat en forma de prototip i asseguren que tenen moltes millores respecte als que van fer servir els tripulants del programa Apollo fa més de 50 anys.

Vanessa Wyche, directora del Centre Espacial Johnson de la NASA, ha dit a la presentació que els vestits tenen "més funcions i capacitats". Ha cridat molt l'atenció que sigui de color negre, però la NASA afirma que el model definitiu tornarà a ser blanc, per raons tèrmiques.

La tripulació els farà servir el 2025 per trepitjar el pol sud del satèl·lit. Allà les temperatures poden ser "extremes", i les condicions ambientals "molt hostils".

Els uniformes els ha dissenyat i fabricat la companyia Axiom Space i han valgut 228 milions de dòlars.

Els vestits encara han de superar proves de seguretat, que es faran dins el mateix Centre Espacial Johnson.

El president de l'empresa Axiom Space, Michael Suffredini, ha destacat:

"Dissenyem un vestit espacial avançat, que permetrà als astronautes operar de manera segura i efectiva a la Lluna. Estaran llestos per enfrontar-se a desafiaments com ara mantenir-hi presència humana a llarg termini".

Fins ara, dotze homes han trepitjat la superfície de la Lluna, sempre dins del programa Apollo. La darrera vegada va ser l'any 1972. La missio de l'Artemis III preveu que ho faci la primera dona.

Guants millorats i càmeres d'alta definició

Un altre dels responsables d'Axiom Space, Russel Ralston, ha explicat que els guants són una part molt important del disseny. Les capes d'aïllament del vestit, també en guants i botes, han concentrat molts dels esforços.

Un detall dels guants, que tenen moltes capes d'aïllament superposades (NASA/Axiom Space)

Hi ha "una pila de capes" en un vestit que es posa per darrere i que té moltes articulacions a les cames i als braços, si es compara amb els de cinc dècades enrere.

El casc té diversos llums i una càmera de vídeo d'alta definició. A l'esquena hi va un sistema d'emmagatzematge d'oxigen i suport vital.

El vestit continua incorporant un element per al qual no s'ha trobat cap innovació tecnològica definitiva: els bolquers.
 

La nau Orion, el precedent no tripulat

La primera missió Artemis va tornar a la Terra l'11 de desembre, després de 25 dies de viatge. La nau no tripulada Orion es va dedicar a viatjar al voltant de la Lluna.

La missió Artemis II es preveu que comenci el novembre del 2024 i faci el mateix trajecte, però amb tripulació. L'objectiu final és establir una base a la Lluna com a pas previ per arribar a Mart.

 

ARXIVAT A:
CiènciaEstats UnitsLa LlunaRecerca científicaNASA
Anar al contingut