Així s'ha encarit la vida en un any: una mitjana de 2.000 euros extres per família

Durant l'últim any, la inflació s'ha disparat i ha encarit la vida per a moltes famílies

Actualitzat

Sona el despertador. Ens llevem. Anem a la dutxa i obrim l'aigua calenta: el gas és un 21% més car que l'any passat.

Ens preparem un cafè amb llet: el cafè s'ha encarit un 11,9%; la llet, un 25,6%; el sucre, un 42,8%. Ho acompanyem amb una mica de pa, un 14,9% més car, untat amb mantega, que s'ha apujat un 34,1%.

De camí cap a la feina, posem gasolina. El dièsel és ara un 24,3% més car que fa un any. Si el cotxe és nou, ens ha costat un 9,5% més del que ens hauria costat el 2021.

Un home posa gasolina a La Jonquera
Un home posa gasolina a la Jonquera (ACN / Gemma Tubert i Gerard Vilà)

De tornada, parem al supermercat. La farina s'ha apujat un 37,8%; els llegums i les hortalisses, un 25,7%; els ous, un 25,5%; el pollastre, un 18,3%, i l'oli d'oliva, un 15,7%.

L'oci també s'ha encarit: el teatre, un 2,8%; els llibres, un 3,9%; el gimnàs, un 1,9%; els restaurants, un 6,7%.

Ampolles d'oli d'oliva en un supermercat de Barcelona (ACN / Mariona Puig)

Cada dia, des que obrim els ulls, notem que els preus han pujat. Durant l'últim any, la inflació s'ha disparat i ha encarit la vida per a moltes famílies.

En total, l'increment de preus suposa que la despesa mensual d'una família s'ha incrementat al voltant d'uns 180 euros al mes. En el conjunt de l'any, això representa més de 2.100 euros.

I, això, sense tenir en compte despeses que no s'inclouen en l'índex d'inflació, com ara els lloguers o les hipoteques, que també s'han encarit els darrers mesos.

L'alimentació, un 15% més cara

El cistell de la compra bàsica, l'alimentació, s'ha encarit més d'un 15%. També ho han fet les factures de llum i gas, més d'un 60% i d'un 20%, respectivament.

També hi ha excepcions. El transport, per exemple, s'ha rebaixat un 12,4% respecte a l'any passat.

Una usuària del transport públic compra un abonament a Barcelona
Una usuària del transport públic compra un abonament a Barcelona (ACN / Maria Asmarat)

A l'hora de calcular la inflació també es fan servir productes que no han pujat gaire de preu, com són els ordinadors, els telèfons mòbils, les ulleres o els rellotges. Són, però, compres que es fan molt de tant en tant i no influeixen gaire en la vida quotidiana.

En canvi, els salaris no creixen en el mateix percentatge. De mitjana, aquest any, han pujat un 2,7%, menys de la meitat del 6,8% que han augmentat els preus. Hi ha, per tant, una pèrdua de poder adquisitiu.

 

ARXIVAT A:
ConsumIPC Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut