Així serà el Macba del futur, dissenyat pels sabadellencs HArquitectes

Ja es coneix el projecte d'ampliació del museu que lligarà l'edifici blanc de Meier, la plaça, el Convent dels Àngels i la capella gòtica

Laura GalanActualitzat

L'ampliació del Macba la faran el despatx de Sabadell HArquitectes i els suïssos Christ and Gantenbein. El Museu d'Art Contemporani de Barcelona tindrà 3.000 metres quadrats més a finals del 2023.

El projecte, que ha competit amb quatre finalistes més, redefineix les relacions entre l'edifici blanc de Meier, la plaça, el Convent dels Àngels i la seva capella gòtica.

La proposta presentada amb el nom de "Galeria" preveu una plaça a tres nivells, una galeria urbana transitable i un passatge a través del transsepte, la nau transversal que creua perpendicularment la nau central de l'edifici de la Capella Macba.

El que persegueix el projecte és millorar el desplegament de la col·lecció del museu, la participació i la interacció amb l'espai públic.

La fesomia de la plaça canviarà amb una nova façana feta de vidre i contraforts, que s'afegirà a l'edifici del Convent dels Àngels i que protegirà una llarga galeria per on es podrà passejar.

A la coberta del Convent es farà una gran terrassa. I també es construirà un cub, una mica més elevat, amb més sales, com demanava el museu per poder exposar la col·lecció, que ja arriba a les 6.000 obres.

 
 
 
 


Els edificis del MACBA - el de Meier i el Convent dels Àngels - estaran connectats per sota la plaça dels Àngels i aquesta obra tindrà un cost d'11 milions d'euros.

HArquitectes és un estudi fundat l'any a Sabadell dirigits per David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, i Roger Tudó Galí.

Entre les seves obres destacades hi ha les rehabilitacions de les Cristalleries Planell i de la Lleialtat Santsenca, a Barcelona, el Centre de Recerca ICTA-ICP, al Campus de Bellaterra de la UAB, la residència d'estudiants de la UPC a Sant Cugat o el celler Clos-Pachem a Gratallops.

Ara mateix estan treballant en els projectes de recuperació del Teatre Arnau i l'antiga Bòbila de la Teixonera, també a Barcelona.

Es preveu que l'ampliació del nou Macba estarà acabada a finals del 2023.


Polèmica per la Misericòrdia

El Macba i el CAP Raval Nord van estar enfrontats durant mesos per saber qui es quedava amb la desitjada capella de la Misericòrdia. Finalment, va guanyar el CAP: l'obsolet centre de salut s'hi traslladarà, tal com volien els veïns.

El Macba s'ampliarà en un edifici de nova planta de més de 2.000 metres quadrats a la plaça dels Àngels. L'acord el van segellar el novembre del 2019 totes les administracions públiques que estan en la direcció del Macba i la Fundació del Museu.

Anar al contingut