El funeral d'Elisabet II, hora a hora

La cerimònia a l'abadia de Westminster començarà a les 12 del migdia, hora catalana

RedaccióActualitzat

Dilluns a les 11.00, hora de Londres, l'activitat al Regne Unit quedarà --gairebé-- totalment paralitzada pel funeral de la reina Elisabet II.

Amb la presència de més de 500 caps d'estat i dignataris de tot el món, serà l'esdeveniment més gran amb mandataris estrangers que ha coordinat el Ministeri d'Afers Estrangers britànic en els últims temps.

El dispositiu de seguretat és comparable al dels Jocs Olímpics de Londres del 2012, i és que la capital no vivia una cerimònia similar des de la mort del rei Jordi VI el 1952 i la del primer ministre Winston Churchill el 1965.

És el primer funeral d'estat que s'oficia al segle XXI al Regne Unit, i està programat al detall.
 

Així es desenvoluparà tota la jornada

El detall dels actes de la jornada, seguint l'hora catalana (una hora menys a Londres):

7.30 Tancament de la capella ardent
Es tanca la capella ardent al palau de Westminster, que ha estat oberta des de dimecres, on centenars de milers de persones han fet llargues cues per acomiadar-se de la monarca.


9.00  Obertura de portes de l'abadia de Westminster
Tres hores abans de l'inici del funeral, s'obriran les portes de l'abadia de Westminster per l'arribada dels 2.000 assistents que han estat convidats a la cerimònia.

11.44 Trasllat del fèretre
El fèretre de la reina es col·locarà sobre un carro d'artilleria i sortirà de Westminster Hall a les 11.44. El fèretre serà transportat en processó per membres de la Marina Reial.

El rei Carles III i els seus germans, Anna, Andreu i Eduard, i els prínceps Guillem i Enric, caminaran darrere el fèretre de la reina, que arribarà a l'abadia de Westminster a les 11.52.

12.00 Comença la cerimònia
El funeral serà oficiat pel degà de Westminster, David Hoyle. L'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, serà l'encarregat del sermó, mentre que la primera ministra britànica, Liz Truss, llegirà un text religiós.


12.55 Dos minuts de silenci
Un toc de corneta marcarà l'inici dels dos minuts de silenci que es respectaran a tot el Regne Unit.

L'aeroport de Heathrow haurà aturat els enlairaments i aterratges uns minuts abans per garantir un rigorós silenci a la capital britànica. Seguidament, sonarà l'himne nacional i el gaiter oficial de la reina interpretarà una peça de plany, que posaran fi al servei fúnebre.

13.15 Inici del seguici fúnebre
El seguici fúnebre sortirà cap a l'arc de Wellington, a Hyde Park Corner, a les 12.15, passant per davant de les portes del palau de Buckingham.

El seguici anirà encapçalat per la Reial Policia Muntada del Canadà, i també desfilaran membres de les forces armades del Regne Unit i d'altres països de la Commonwealth, representants de la policia britànica i també del servei de salut pública (NHS).

El rei Carles III caminarà amb altres membres de la família reial, mentre que la reina consort, Camil·la, juntament amb la princesa de Gal·les, Caterina, i la duquessa de Sussex, Meghan, seguiran el seguici en cotxe.

14.00 Trasllat en cotxe fins al castell de Windsor
Un cop el seguici arribi a l'arc de Wellington, les despulles de la reina seran traslladades a un cotxe que farà l'últim recorregut fins al castell de Windsor, a uns 35 quilòmetres a l'oest de Londres.


16.00 Arribada a Windsor
Quan el fèretre arribi als voltants del castell, començarà un altre seguici a peu per fer els últims 5 quilòmetres fins al castell, pel Long Walk, l'avinguda que arriba a les portes de la fortalesa.

El rei Carles III i els membres de la família reial s'afegiran al seguici dins del castell fins a la capella de Sant Jordi.

17.00 Última cerimònia de comiat
Un cop les despulles d'Elisabet II hagin entrat a la capella de Sant Jordi, el degà de Windsor oficiarà una cerimònia per a 800 convidats.

La corona, l'orbe i el ceptre es retiraran del fèretre, i el taüt baixarà cap a la cripta reial de la capella.

El gaiter oficial de Windsor interpretarà un himne escollit personalment per la difunta monarca i la cerimònia acabarà amb l'entonació del "Déu salvi el rei" cap a les 17.45.


20.30 Enterrament
Isabel II serà enterrada al costat del seu marit, el príncep Felip, en una cerimònia privada. La làpida de la seva sepultura portarà el gravat "Elisabet II 1926-2022".

 

ARXIVAT A:
Regne UnitReina Elisabet II
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut