Eleccions generals 2023

Aturar PP i Vox i defensar el català, al centre d'un debat amb l'independentisme dividit

Les relacions Catalunya-Espanya, l'economia, les polítiques socials i els pactes han marcat l'última trobada entre tots els candidats

Actualitzat

La defensa del català i les crítiques a PP i Vox han centrat un debat de TV3 i Catalunya Ràdio que ha mostrat, una vegada més, la divisió entre els partits independentistes a la recta final de la campanya per a les eleccions generals del diumenge 23 de juliol.

Al debat, moderat per la periodista Ariadna Oltra des del plató 1 de TV3, hi han participat Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC), Míriam Nogueras (Junts), Roger Montañola (Espai CiU - PDeCAT), Aina Vidal (Sumar - En Comú Podem), Nacho Martín Blanco (PP), Albert Botran (CUP) i Juanjo Aizcorbe (Vox).


Les preguntes entre els candidats

El primer bloc ha permès als candidats adreçar una pregunta a un dels contrincants que els havia tocat per sorteig. Aquest és el fragment:

 

En aquest punt, la CUP i ERC han fet evident les discrepàncies de l'estratègia independentista, amb Albert Botran recordant a Gabriel Rufián que els seus partits "van estar treballant plegats quan el país tenia més ambició", no com ara que, diu, els republicans han triat com a soci el PSOE.

Meritxell Batet i Aina Vidal han aprofitat el torn per mostrar complicitat i defensar la reforma laboral impulsada pel seu govern, mentre que Roger Muntañola ha explicat que el PDeCAT-Espai CiU estarà disposat a negociar tant amb Sánchez com amb Feijóo a l'hora de formar govern.

Batet també s'ha compromès a abordar d'urgència una reforma del sistema de finançament autonòmic, i ha reclamat que la Generalitat no s'hi posi d'esquena.

Al seu torn, Míriam Nogueras ha assegurat que si fos per Vox "no parlaríem català ni tindríem TV3", i ha evitat plantejar cap pregunta al candidat de l'extrema dreta, que ha titllat Nogueras d'intolerant.

Des del PP, Nacho Martín Blanco ha acusat Junts de ser com la CUP, moment que Nogueras ha aprofitat per defensar un model econòmic que defensa, diu, les petites i mitjanes empreses.

Botran ha instat el PP a fer front a l'emergència climàtica, mentre que el PP ha acusat la CUP i els Comuns de bloquejar infraestructures estratègiques per a l'economia.

El candidat de Vox, Juanjo Aizcorbe, ha acusat ERC d'haver defensat privilegis per als seus líders, amb la reclamació dels indults.

Gabriel Rufián li ha respost entregant a ell i al candidat del PP exemplars de la revista Camacuc, polèmica per la censura que ha patit a Borriana. "A mi ningú em donarà lliçons de la llengua catalana", li ha respost Martín Blanco.


La relació Catalunya-Espanya

El primer bloc temàtic del debat, el de les relacions Catalunya Espanya, ha començat girant al voltant de les declaracions que ha fet aquest matí el líder de Vox, Santiago Abascal, sobre l'aplicació sostinguda del 155 a Catalunya. Juanjo Aizcorbe ha defensat aquesta afirmació argumentant que "quan la llei no es compleix, s'ha d'aplicar la llei", però no ha aclarit de quant temps es tractaria.

Per ERC, Gabriel Rufián ha lamentat que s'han sentit "molt sols" a l'hora de negociar el que considera que eren propostes positives per a Catalunya, com ara "apujar les pensions" o "treure demòcrates de la presó". També ha aprofitat per preguntar al candiadat de Vox si els "ficaria a la presó", pregunta que no ha obtingut resposta.

El debat s'ha dividit en quatre grans blocs (CCMA)

En el camp independentista, Rufián i Botran s'han embrancat en un debat sobre quina és la millor estratègia per defensar els interessos de Catalunya, mentre que Montañola ha recriminat que el debat giri al voltant d'un context més aviat del 2017 que del 2023, i ha lamentat que, diu, des del 2017, buscant la independència, s'ha perdut "el país, la nació, i una mica la llengua".

Meritxell Batet ha defensat les polítiques de Pedro Sánchez i ha afirmat que, avui, a Catalunya es viu millor que abans.

La candidata socialista ha apuntat que amb un govern del PP "creixeria l'independentisme i la confrontació, tornaríem a estar pitjor". Botran, però, li ha recordat que l'Estat ha infiltrat policies nacionals en espais de l'esquerra independentista "a la taula i al llit".

Al seu torn, Míriam Nogueras ha recriminat a Gabriel Rufián que Junts sempre "s'ha ofert a ERC" per treballar conjuntament i li ha proposat no investir cap president espanyol si no transfereix les competències per fer un referèndum a Catalunya. Rufián, però, ha respost que cal posar també un "preu social" a la investidura, i "no només frases buides".

 

Des del PP, Nacho Martín Blanco ha acusat l'independentisme de provocar una fuga d'empreses i d'aplicar "impostos abusius", i ha demanat "no atiar la confrontació i l'odi entre la ciutadania".

En aquest punt, Aina Vidal li ha retret al candidat popular els pactes amb Vox i ha recordat què ha passat a les Balears, València o Extremadura. "Són un autèntic perill públic i el que es tracta és de guanyar-los", ha apuntat.


La política econòmica

Pel que fa al bloc econòmic, Aina Vidal ha defensat l'obra de govern en l'àmbit macroeconòmic, però ha dit que ara cal que les millores es notin a la butxaca de la ciutadania i que ho paguin "les grans fortunes".

Més optimista ha estat l'altra representant de la coalició de govern, la socialista Meritxell Batet, que ha assegurat que s'ha "compaginat l'impuls econòmic amb les polítiques socials", i ho ha aprofitat per llançar un dard als seus contrincants. "Quan el PP governa hi ha més fractura social i territorial", ha apuntat.

Montañola ha retret que s'hagi incrementat la burocràcia i la pressió fiscal, diu, a les classes mitjanes, mentre que Míriam Nogueras ha criticat que el Congrés estigui "legislant per desplegar l'economia espanyola", i no la catalana.

Per ERC, Gabriel Rufián ha insistit a reclamar mesures com ara el traspàs de Rodalies, i ha proposat a Vox que, si creu que cal retallar en despeses polítiques, comenci per la Casa Reial.

La moderadora del debat ha estat Ariadna Oltra (CCMA)

Des del PP, Nacho Martín Blanco ha assegurat que hi ha un "clima antiempresarial" i ha reclamat que es redueixi fins a 0 la quota dels autònoms, a més de "reduir els impostos a les rendes més baixes". També ha defensat les infraestructures com ara l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Al seu torn, la CUP ha criticat la banca i les elèctriques i ha reclamat que "els serveis bàsics siguin nacionalitzats", com ara l'aigua o l'energia, a més de criticar el negacionisme de la crisi climàtica i l'aposta per als macroprojectes com el Hard-Rock o el Quart Cinturó.


La llengua i les polítiques socials

A l'hora de referir-se a polítiques socials, Meritxell Batet ha defensat que s'han fet polítiques "de creixement econòmic i per a aquells que tenen més necessitats", mentre que Gabriel Rufián li ha retret que el govern espanyol es plantegi dur al Constitucional la llei catalana de sequera.

Albert Botran s'ha referit a la situació "crítica" del català, visible, diu, al País Valencià i les Balears. Pel que fa a Catalunya, considera que "s'ha descuidat la immersió".

"Ja no és problema dels jutges --que també-- però els successius governs l'han deixat reduir, i tots sabem que mirar d'adaptar la llei al Parlament perquè els jutges s'acomodin a aquesta nova llei no servirà", ha apuntat el candidat de la CUP.

En aquest punt, Míriam Nogueras ha dit a Gabriel Rufián que "una llei espanyola mai blindarà el català i l'escola". A banda, ha retret a Meritxell Batet els incompliments en camps com la llei de l'habitatge o els pagaments relacionats amb la llei de la dependència. "El titular és que Espanya no paga", ha lamentat.

Aina Vidal ha defensat els avenços en el camp de l'habitatge --"tot i que reconeixem que hem arribat tard"-- i també en la sanitat, que ha contraposat amb el model madrileny d'Ayuso: "acomiadaments,  tancaments i un traspàs de la sanitat pública a la privada".

Per contra, Roger Montañola li ha retret que "els recursos econòmics no són infinits" i ha criticat el model del "papa estat" protector, a més d'apuntar contra la limitació de preus del lloguer, que fa "baixar l'oferta".

Des del PP, Nacho Martín Blanco ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez "passarà a la història" per la llei del només sí és sí, un "desgavell legislatiu" que, apunta, ha "deixat violadors al carrer".

Així mateix, ha assegurat que "s'està protegint l'ocupa i no el propietari", i ha insistit que el PP "mai farà res en contra de Catalunya i la seva llengua".

"Mai ningú em donarà lliçons de defensa de la llengua catalana, però tampoc de la defensa del dret a educar en castellà. La realitat de la societat catalana és bilingüe", ha dit Martín Blanco.

Pel que fa a la salut mental, la majoria de líders han aparcat per un moment les discrepàncies i han coincidit que cal millorar les eines i els recursos que s'hi dediquen des del sistema de salut pública.

Durant el mateix bloc social, el candidat de l'extrema dreta ha assegurat que hi ha una "immigració descontrolada" que ha provocat "guetos d'islamització", unes paraules que Gabriel Rufián ha qualificat de "falses" i de "pur feixisme". Aizcorbe també ha apuntat al que considera "imposicions" de lleis en àmbits com l'eutanàsia o l'avortament.


Els pactes

A l'hora de parlar de pactes, la candidata de Junts ha assegurat que són "els únics que vam frenar la dreta l'1-O" i ha acusat el PSOE d'incomplir els acords. "Ens venen turbot i ens donen sardines", ha exemplificat Nogueras, que ha insistit a demanar a Rufián que es comprometin a no investir un president que no cedeixi les competències per fer un referèndum.

"El resultat de la taula de diàleg és un zero", li ha retret Nogueras a Rufián. "No soc el teu adversari", li ha insistit el candidat republicà.

Pel que fa a la CUP, Botran ha apuntat que les votacions per l'alcaldia de Barcelona van demostrar com "Sumar i PP van votar el mateix, i no per l'economia, sinó per la independència". En aquest sentit, ha lamentat que Sumar no defensi l'autodeterminació, "que és el bloc del futur", tal com diu que ho feia Podem.

Meritxell Batet ha assegurat que les eleccions es dirimiran entre Feijóo i Sánchez, i ha instat Junts a aclarir de quin cantó es posicionarà. "Estan disposats a negociar?", li ha preguntat la candidata de Junts. Batet, però, ha dit que no vol posar "preus ni condicions".

Al seu torn, el candidat del PP ha demanat que el PSOE tingui "voluntat d'entesa" i ha recordat que Feijóo vol que PP i PSOE es comprometin a deixar governar qui guanyi. "Vostès sempre proposen que governi el PP, a Barcelona van votar el que els convenia a vostès, res d'altura de mires", li ha retret Batet.

Aina Vidal ha insisitit que caldrà arribar a acords i ha mantingut l'aposta de Sumar per l'actual coalició de govern, mentre que Albert Botran ha assegurat que "un escenari PP-Vox és nefast, però no acceptarem la resta per xantatge".

El PDeCAT és l'únic partit que ha insistit que està diposat a parlar tant amb PSOE com amb PP, mentre que Vox ha apuntat que cal acabar "amb les polítiques que han anat malament" i ha assegurat que "no està clar què vol el PP".

Aquest ha estat el minut d'or dels candidats:

 

ARXIVAT A:
TelevisióEleccions Generals 2023 - 23JTv3
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut