El president de la Generalitat, Quim Torra arriba al Tribunal Suprem acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i p…
El president de la Generalitat, Quim Torra, arriba al Tribunal Suprem acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu del govern

Així serà el compte enrere fins a les eleccions si el Suprem inhabilita Torra

La data dels comicis seria gairebé quatre mesos després que la legislatura es declarés fallida

RedaccióActualitzat

En el cas que el Tribunal Suprem confirmi la inhabilitació del president Quim Torra, el Parlament activarà el compte enrere cap a les eleccions si no hi ha cap candidat a la investidura per substituir-lo. Torra ha anunciat després de la vista d'aquest dijous al Tribunal Suprem que no convocarà eleccions abans de la resolució del tribunal.

La inhabilitació, que seria efectiva quan el Suprem li comuniqui al president Torra, comportaria una sèrie de passos fins a la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions:

Pas 1

Si abans de la inhabilitació del Suprem Quim Torra no convoca eleccions, aleshores comença a córrer el calendari.

Pas 2

El govern queda en funcions i el president del Parlament té un període de 10 dies per obrir consultes amb els grups parlamentaris i veure si es presenten candidatures.

 

Pas 3

Si hi ha candidatures, serà el president de la cambra, Roger Torrent, qui proposarà un presidenciable per anar a un ple d'investidura. Aquest dijous mateix, per exemple, el president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha explicat que intenta buscar suports.

Si el candidat fracassa, comença a córrer el compte enrere de 2 mesos a partir de la primera votació. Passat aquest temps, sense investidura, es dissol la legislatura i es convoquen eleccions.

 

Passos 4 i 5

En els cas que no hi hagi cap candidat, el president Torrent també hauria de convocar un ple per anunciar-ho, fet que posaria en marxa el rellotge. Aleshores, també han de passar 2 mesos perquè automàticament quedi dissolt el Parlament i es convoquin eleccions, que es farien 54 dies després.

 

Per tant, en la hipòtesi que la inhabilitació es considerés efectiva a finals de mes o principis d'octubre, s'obriria el termini de 10 dies perquè Torrent explorés un candidat a la investidura i, si no n'hi ha, podria activar el compte enrere de dos mesos.

Després d'aquest període, si persisteix el bloqueig, es convocarien eleccions per a 54 dies més tard, que podrien ser al febrer, o més endavant si l'efectivitat de la condemna es retarda.

Així, doncs, la data de les eleccions seria gairebé quatre mesos després que la legislatura es declarés fallida.

Torrent activarà el compte enrere cap a les eleccions si Torra és inhabilitat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha avançat que activarà el compte enrere cap a les eleccions si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat en ferm pel Tribunal Suprem i no hi ha cap candidat a la investidura per substituir-lo. "És el que marca la llei i el reglament del Parlament", ha assegurat en una entrevista al programa L'hemicicle que s'emetrà demà divendres per Catalunya Informació.

"Hem de procurar no debilitar nosaltres mateixos les institucions en un moment tan greu com el que estem vivint. Hem de ser útils a la ciutadania", ha defensat Torrent, que ha argumentat que la llei de la presidència i el reglament del Parlament són molt "clars i diàfans" sobre els terminis en cas que no hi hagi candidat per substituir Torra.

Torrent activarà el compte enrere cap a les eleccions si Torra és inhabilitat i no hi ha candidat a la investidura
Torrent activarà el compte enrere cap a les eleccions si Torra és inhabilitat i no hi ha candidat a la investidura

De moment, es dona per fet que cap partit independentista en presentarà un i caldrà veure què fan els partits de l'oposició.

"Sabem que el Suprem no impartirà justícia, sinó venjança. Es pot donar la inhabilitació i seria molt poc responsable que no afrontéssim conjuntament i acordéssim els passos d'ara finals al final de la legislatura", ha manifestat Torrent.

ARXIVAT A:
Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut