Una dona passeja en un carrer ple de botigues tancades a Catània, a Itàlia (Reuters)

Així lluita Europa contra la Covid: Espanya, un dels països amb menys restriccions

Repàs a les mesures que han pres deu països a Europa; en molts casos, ara mateix no es pot sortir de casa sense justificació, amb escoles, restauració, cultura i comerç no essencial tancats del tot

RedaccióActualitzat

Quan la pandèmia encara està creixent a gran part d'Europa, molts països estan aplicant en aquests moments restriccions força dures per intentar contenir-la.

Les que aplica Espanya són de les menys restrictives dels països del voltant: per exemple, és l'únic país on les activitats culturals continuen funcionant, tot i que amb restriccions.

Restauració i comerç, majoritàriament tancats

A més, a gairebé tots els països estan tancats els bars i els restaurants, només a Espanya i a Itàlia poden obrir, però només en algunes franges horàries i amb aforaments limitats.

Mostrador exterior d'un restaurant, aquest dissabte a Catània, a Itàlia (Reuters)

També els comerços no essencials estan tancats a la majoria de països: en aquest cas, a les excepcions d'Espanya i Itàlia s'hi afegeixen França i Bèlgica.

O toc de queda o confinament a casa

Pel que fa al toc de queda o confinament nocturn, als països que l'han decretat els ciutadans no estan obligats governativament a quedar-se a casa.

És el que passa on cultura, comerç i restauració estan funcionant, és a dir, Espanya, França, Itàlia i Bèlgica, que els ciutadans tenen una certa mobilitat sense justificació, tot que amb moltes restriccions territorials.

Algunes persones circulant pel pont de les Arts, aquest dissabte a París (Reuters)

De tota manera, els confinaments nocturns s'estan ampliant a alguns països: és el cas de França, que l'ha avançat a les sis de la tarda i està vigent fins a les 6 del matí.

En canvi, als Països Baixos, Alemanya, Portugal, Regne Unit, Irlanda i Àustria, els ciutadans han d'estar-se confinats a casa si no tenen algun motiu justificat per no fer-ho.

5 països amb les escoles tancades

En l'àmbit educatiu, aquests 10 països estan empatats: 5 mantenen les escoles obertes –Espanya, França, Itàlia, Bèlgica i Portugal-, i 5 les han tancat –Països Baixos, Alemanya, Regne Unit, Irlanda i Àustria-.

Per tant, Espanya està primera en el grup de països que manté més activitats en funcionament, tot i que amb limitacions, juntament amb Itàlia, França i Bèlgica.

Una desfilada de models al carrer durant la setmana de la moda, aquest dissabte a Milà (Reuters)

En l'altre grup, el d'Alemanya, Països Baixos, Regne Unit, Irlanda, Portugal i Àustria, la immensa majoria de sectors que exigeixen mobilitat considerada no essencial estan tancats.

En aquest sentit, la majoria de països fomenten o directament obliguen a teletreballar totes les persones que poden fer-ho.

Àustria, fins al 8 de febrer

Les restriccions encara poden allargar-se en el temps les pròximes setmanes: per exemple, el govern d'Àustria ha anunciat aquest mateix diumenge que les estira fins al 8 de febrer.

A més, ha afegit que molt difícilment els sectors de la restauració i el turisme del país podran obrir durant el mes de febrer.

Manifestació contra les restriccions per la Covid-19, aquest dissabte a Viena (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut