Usuaris de Rodalies agafen un tren de l'R1 a Mataró
Usuaris de Rodalies agafen un tren de l'R1 a Mataró (ACN/Jordi Pujolar)

Així funcionarà la gratuïtat de Rodalies: fiança de 10 euros i un mínim de 4 viatges al mes

La gratuïtat de transport només inclou Rodalies i distància mitjana, i en queden fora els títols integrats com la T-Casual o la T-Usual

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha donat més detalls de com funcionarà la gratuïtat del transport a partir del setembre i fins a finals d'any. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns diversos decrets que fixen com funcionarà el sistema.

La mesura complementa la bonificació del 30% dels preus de transport urbans, que les comunitats poden complementar fins al 50%, com s'ha fet a Catalunya.


Quins títols inclou

La mesura del govern espanyol és exclusiva de Renfe i, per tant, només afecta els trajectes de Rodalies i trens de distància mitjana.

En queden fora els títols de transport integrat, com la T-Casual o la T-Usual. Aquests sí que estan inclosos en el descompte del 50% per al mateix període de temps.

Quant costarà

La mesura implica que els usuaris hauran d'adquirir un abonament de quatre mesos mitjançant un dipòsit de 10 euros per a Rodalies i 20 per a distància mitjana.

Les fiances es podran recuperar al final del període sempre que hagin fet un mínim de 16 viatges tant per a Rodalies com per a distància mitjana.

Segons la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, la finalitat de la fiança és garantir que els usuaris utilitzin aquests transports.

Pels serveis Avant es manté la subvenció del 50% del preu.

També es crearan nous abonaments per a l'alta velocitat amb condicions similars als del servei Avant. Cap d'aquests abonaments s'aplicarà a Catalunya, perquè només són per a rutes on no hi ha servei públic i per a viatges de menys de 100 minuts.


Quines línies inclou

La mesura inclou totes les línies de Rodalies que operen a Catalunya.

Les de Barcelona: R1 (Molins de Rei - Maçanet-Massanes), R2 (Castelldefels - Granollers Centre), R2N (Aeroport - Maçanet-Massanes), R2S (Barcelona Estació de França - Sant Vicenç de Calders), R3 (L'Hospitalet de Llobregat - Puigcerdà), R4 (Sant Vicenç de Calders - Manresa), R7 (Barcelona Sant Andreu Arenal - Cerdanyola Universitat) i R8 (Martorell - Granollers Centre).

Les de Girona: RG1 (L'Hospitalet de Llobregat - Figueres / Portbou).

Les de Tarragona: RT1 (Tarragona - Reus) i RT2 (L'Arboç - Salou - Port Aventura).

També els trens Regionals: R11 (Barcelona Sants - Portbou), R12 (L'Hospitalet de Llobregat - Lleida). R13 (Barcelona Estació de França - Lleida), R14 (Barcelona Estació de França - Lleida), R15 (Barcelona Estació de França - Reus - Riba-roja d'Ebre), R16 (Barcelona Estació de França - Tarragona - Tortosa / Ulldecona) i R17 (Barcelona Estació de França - Salou - Port Aventura).

 

Quant durarà

La mesura està prevista de l'1 de setembre i el 31 de desembre. Seran, doncs, quatre mesos.

 

ARXIVAT A:
Transport públicRenfe
Anar al contingut