L'MQ-9 Reaper és un vehicle aeri no tripulat que pot volar fins a 26 hores a gran alçada i velocitat (Reuters/Janis Laizans)

Així és l'MQ-9, el dron nord-americà que ha xocat amb un caça rus molt a prop de Crimea

Els Estats Units, que van precipitar l'aparell al mar Negre en quedar-se sense motor, asseguren que feia "operacions rutinàries a l'espai aeri internacional"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El dron MQ-9 que els Estats Units han hagut de precipitar al mar Negre aquest dimarts després que xoqués contra un caça bombarder rus Su-27 estava fent "operacions rutinàries a l'espai aeri internacional", segons l'exèrcit nord-americà.

L'MQ-9 Reaper (Segadora) és un vehicle aeri no tripulat que pot fer tasques d'espionatge i vigilància de llarga durada i a molta alçada i atacs aeris amb míssils i bombes de precisió, segons les forces aèries dels Estats Units

"En primer lloc, es fa servir per recollir dades d'intel·ligència i, en segon lloc, per eliminar objectius dinàmics."

El Reaper és un dels vehicles aeris no tripulats més complets que té l'exèrcit nord-americà. Pot volar 26 hores seguides, de dia i de nit, i disposa de sensors i càmeres d'infrarojos d'àmplia cobertura, d'un paquet de comunicacions molt sofisticat, d'armes de precisió i d'il·luminació làser.

Entre les missions que pot dur a terme un dron MQ-9 Reaper destaquen operacions d'intel·ligència, vigilància i reconeixement; suport aeri de proximitat; tasques de recerca i rescat en el combat; atacs amb míssils; fer d'unitat de suport o escorta; fer de guia aeri i identificar objectius a abatre; i com a vehicle de transport.

L'MQ-9 no és un aparell petit. Fa 20 metres de llargada, pot volar 26 hores a 425 km/h i fins a 45.000 peus d'altitud i pot portar més de 1.700 kg de càrrega.

El dron pot fer missions d'espionatge, transport, suport logístic i operacions de combat (EFE/William Rio Rosado/ Forces aèries EUA)

El Pentàgon ha dit que intentarà recuperar l'aparell, que és en aigües internacionals al mar Negre, tot i que ha reconegut que serà difícil perquè és a una gran profunditat.

Moscou també buscarà el dron, segons ha assegurat el secretari del Consell de Seguretat rus, Nikolái Pátrushev a la televisió russa.

L'exèrcit nord-americà ja hauria substituït l'aparell per un altre, que està patrullant la zona, segons ha afirmat aquest dimecres el coronel Yuriy Ignat, portaveu de les forces aèries d'Ucraïna.

L'aparell està fabricat per l'empresa nord-americana General Atomics Aeronautical Systems, que n'ha venut, a més de l'exèrcit dels Estats Units, al Regne Unit, Itàlia, Espanya i, recentment, el Japó.


Rússia diu que no vol una "confrontació" amb els Estats Units

Els Estats Units han presentat una protesta formal a Moscou per l'incident, que asseguren que va ser provocat per la temeritat i "falta de professionalitat" dels pilots russos.

Segons la versió de Washington, dos avions russos van encerclar el dron aquest dimarts i van fer maniobres "poc segures i poc professionals" al voltant de l'aparell, abans que l'MQ-9 impactés contra una de les ales d'un caça rus. També acusen els pilots russos d'haver alliberat combustible a l'aire per escampar-lo al voltant de l'aparell.

A conseqüència del xoc, el motor del dron va quedar inutilitzat i l'exèrcit dels Estats Units va decidir precipitar-lo al mar Negre.

Rússia, per la seva banda, diu que el dron volava molt a prop de l'espai aeri de Crimea, que Moscou considera com a propi després de l'annexió d'aquesta península el 2014.

Caces bombarders russos Su-27 fent acrobàcies aèries (Reuters/Maxim Shemetov)

Assegura, a més, que, segons els seus radars, volava amb el transponedor apagat i va violar l'espai aeri utilitzat per Rússia en el marc de "l'operació militar especial a Ucraïna" --és a dir, de la invasió d'Ucraïna, que ja fa més d'un any que dura.

Finalment, Moscou nega que hi hagi hagut cap mena de col·lisió amb els caces russos abans que l'aparell nord-americà caigués a l'aigua, segons un comunicat emès pel Ministeri de Defensa:

"Com a conseqüència d'una maniobra brusca, cap a les 9.30 hora de Moscou, el vehicle aeri MQ-9 no identificat s'ha descontrolat, ha perdut altitud i ha xocat contra l'aigua."

També asseguren que els caces bombarders russos no van fer servir l'armament que portaven contra el dron ni hi van establir cap contacte, i que van tornar a la base sans i estalvis.

L'ambaixador rus als Estats Units, Anatoli Antónov, ha considerat "inacceptables" les accions militars dels Estats Units tan a prop del que considera les seves fronteres i ha advertit que vigilaran les missions de reconeixement amb drons de combat que s'estan duent a terme a la zona.

Tot i així, ha assegurat que "no estan interessats en la confrontació" amb els Estats Units.

L'incident d'aquest dimarts respon, segons Washington, a "un patró d'accions perilloses" per part de pilots russos en un moment especialment delicat, i fa témer que un "error de càlcul" provoqui una escalada de les tensions.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússia
Anar al contingut