Així es fa l'assaig clínic de la vacuna d'Hipra contra la covid

La farmacèutica catalana està desenvolupant l'assaig clínic en fase 2b de la vacuna, el penúltim pas perquè es pugui comercialitzar

Mònica Bertran i Brancós / Oriol Esteve GraciaActualitzat

Amb tres quartes parts del món encara per vacunar contra la covid, urgeix trobar noves vacunes. Aquí, la de la farmacèutica catalana Hipra segueix fent camí. S'està fent ja l'assaig clínic en fase 2b. Quatre hospitals catalans -Clínic, Vall d'Hebron, Germans Trias i Trueta- estan entre els 10 centres espanyols que hi participen.

El perfil dels voluntaris és el d'una persona de més de 18 anys, amb la pauta completa de Pfizer des d'abans de juliol i que no hagin passat la malaltia. En aquest cas, per tant, la vacuna actuarà com a dosi de reforç. A uns els posen una tercera de Pfizer i a uns altres la nova d'Hipra.

L'objectiu el descriu Àlex Soriano Viladomiu, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic:

"Demostrar que les persones que reben aquesta nova vacuna tenen la mateixa resposta immunitària que els que reben una vacuna convencional de les que tenim comercialitzades."

La manera de comprovar-ho serà mirant en sang com han augmentat els anticossos en cada persona i la capacitat per bloquejar el virus. Així es podran comparar els dos grups.

Cap a la comercialització

En les fases anteriors --fase 1 i fase 2a-- la vacuna d'Hipra ja s'ha demostrat segura i funciona. Ara s'ha de comprovar amb més voluntaris. Com més ràpid vagin, abans podran passar de fase i, finalment, arribar a la tan desitjada comercialització.

La vacuna d'Hipra es podria posar coma dosi de reforç(CCMA)

Hi ha grans esperances posades que la vacuna d'Hipra tiri endavant. Desenvolupar i produir una vacuna a Catalunya es veu com una gran oportunitat, i més en un context mundial amb taxes de vacunació molt baixes en molts països i l'aparició de noves variants que poden requerir reformular les vacunes, com explica Àlex Soriano:

"Veurem quina és exactament la necessitat d'anar-les adaptant. Això és una cosa que haurem de veure, però, si és el cas, tenir la disponibilitat d'adaptar-nos des de dintre sempre és molt més fàcil que anar-la a buscar-la a fora. Crec que és una cosa a destacar."

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut