Tolosa / Brussel·les

Airbus confirma que acomiadarà 10.000 treballadors, 400 dels quals a Espanya

La direcció d'Airbus ha confirmat les informacions de les últimes setmanes i ha transmès als sindicats la seva voluntat de retallar 10.000 llocs de treball, 400 dels quals a Espanya. El constructor aeronàutic europeu impulsarà així un pla de reestructuració per refer-se de la crisi generada per la fabricació de l'avió gegant A380. Els sindicats han anunciat mobilitzacions per d'aquí a dues o tres setmanes, però a França i Alemanya alguns treballadors no s'han volgut esperar i aquest dimecres ja han sortit al carrer.

Actualitzat

El pla d'ajustament dels costos del constructor aeronàutic Airbus afectarà 400 llocs de feina a Espanya, en el marc d'una reducció progressiva que suposarà 10.000 acomiadaments en quatre anys. A banda dels 400 a Espanya, 3.200 acomiadaments corresponen a França; 3.700, a Alemanya; 1.600, al Regne Unit, i 1.100, a la central d'Airbus a Tolosa.

La meitat dels llocs de feina afectats són temporals o subcontractats locals. La resta, corresponen a treballadors d'Airbus i les reduccions es faran mitjançant jubilacions, processos de baixa voluntària negociada i plans específics de cadascun dels països afectats.

En el cas concret d'Espanya, amb 400 acomiadaments, el president del comitè d'empresa d'Airbus a la fàbrica de Puerto Real, a Cadis, ha considerat que se n'han sortit lleugerament beneficiats, de la reestructuració, ja que no s'haurà de tancar cap de les tres factories i l'excedent es negociarà amb els agents socials.

Preparant mobilitzacions

Però tot i que la valoració a Espanya sigui positiva, després de conèixer de primera mà els motius i les conseqüències del "Power 8", el pla de reestructuració que vol tirar endavant Airbus, els sindicats han culpat la direcció dels problemes que travessa la companyia i han organitzat una jornada de mobilitzacions europea per d'aquí a dues o tres setmanes.

Però els treballadors del consorci europeu, que formen França, Alemanya, el Regne Unit i Espanya, que han decidit fer front comú per evitar el tancament o venda de les factories, no s'han pogut esperar i ja han sortit al carrer aquest mateix dimecres. França i Alemanya han estat escenaris de les primeres manifestacions.

L'objectiu del pla és estalviar 5.000 milions d'euros des d'ara fins al 2010, i 2.000 milions suplementaris anuals a partir d'aquesta data. Per això, el pla comportaria l'acomiadament de 10.000 llocs de treball de les disset fàbriques, que estan situades a Alemanya (set), França (cinc), Espanya (tres) i el Regne Unit (dues).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut