Aïllen 90 joves de Wuhan que estudien a Catalunya en una casa de colònies a la Garrotxa
Els adolescents xinesos estan confinats a la Garrotxa amb alguns monitors (ACN)

Aïllen 90 joves de Wuhan que estudien a Catalunya en una casa de colònies a la Garrotxa

Són joves d'entre 12 i 18 anys que s'estaven en residències universitàries a Barcelona i s'hi van traslladar abans de l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

90 adolescents de Wuhan que estudien en un programa esportiu a Catalunya estan confinats en una casa de colònies de la Garrotxa. Són joves d'entre 12 i 18 anys que s'estaven en residències universitàries a Barcelona i que, abans de l'estat d'alarma, ja s'hi van traslladar per la preocupació de les seves famílies davant la situació.

Provenen de la regió xinesa on es va originar el brot de coronavirus i fa 40 dies que estan aïllats en aquesta casa de colònies amb 10 educadors. Ara, amb les restriccions aèries, ho tenen complicat per tornar a casa.


Aïllats i amb mesures extremes

L'empresa organitzadora d'aquest projecte educatiu assegura que les mesures de seguretat que estan aplicant al centre són extremes i que no hi ha hagut cap cas positiu.

Els nois xinesos estan escolaritzats a Catalunya en un programa esportiu de futbol que els permet estudiar i formar-se des del setembre fins al juny.

Com que provenen de Wuhan, on va començar la pandèmia, des que van arribar les primeres notícies l'empresa que s'encarrega de la gestió del projecte ha vetllat per la seguretat dels menors en coordinació amb la DGAIA de la Generalitat.

Una setmana abans de decretar-se l'estat d'alarma es va decidir moure'ls de les residències de Barcelona fins a la Garrotxa. Allà ja han passat més de 40 dies i segueixen sense símptomes.

El joves combinen els estudis a Catalunya amb el futbol

Jordi Córdoba, director general de Nama Sports, l'empresa que s'encarrega d'acompanyar i fer el seguiment dels joves en el programa esportiu privat xinès, explica que des de molt al principi les famílies dels joves estaven molt preocupades:

"Quan aquí encara molts estàvem dient que això no seria res o que era grip o que aquí no passaria res, els pares d'ells estaven molt nerviosos perquè ho han viscut molt de prop o en situacions molt extremes a casa."

Davant el nerviosisme dels pares, perquè els joves convivien amb altres estudiants que "entraven i sortien" de les residències, es va decidir agrupar-los tots en un lloc exclusiu per tenir un "control total" de les condicions del confinament. Aquest col·lectiu de 100 persones està totalment aïllat:

"No estan en contacte amb altres persones. Les mesures de seguretat amb el personal de la casa són extremes, no es creuen. Hi ha unes hores en les quals els espais es deixen lliures perquè hi pugui accedir el personal. Les mesures sanitàries han estat extremes per la sensibilitat que hi havia entre els pares."

Jordi Córdoba, director general de Nama Sports
Jordi Córdoba, director general de Nama Sports (ACN)


La majoria són menors d'edat i estan acompanyats d'una desena de treballadors de Nama Sports, que fan el seguiment dels joves en aquest programa esportiu privat xinès. "Són menors i no tenen on anar; ara mateix és el lloc més segur on poden estar", afegeix Córdoba.


Incertesa per quan podran tornar a casa

Van arribar a Catalunya l'1 de setembre i es queden fins al 30 de juny. Estudien a escoles catalanes i practiquen el futbol durant tot el curs escolar.

La finca on s'estan ara té més d'un centenar d'hectàrees en un entorn natural i aïllat, i disposa d'instal·lacions esportives perquè al llarg de l'any s'hi fan estades i colònies. Les restriccions de la Covid-19, però, no permeten que facin esport.

 

Com que des que van marxar de Barcelona continuen sense presentar símptomes, no se'ls ha fet cap test de la Covid-19. La previsió de l'empresa és esperar que passin els dies i que tot es normalitzi.

Tot i això, es viu amb incertesa perquè hi ha aspectes que caldrà resoldre, com ara si els joves podran finalment tornar a casa (actualment no hi ha vols regulars amb la Xina), i potser caldrà allargar el visat, que finalitza el 31 de juny.


Contacte amb les famílies

Malgrat les restriccions, els joves parlen diàriament amb les famílies, han entès molt bé la situació i "estan posant les coses fàcils" als monitors, que han de gestionar el dia a dia d'un grup nombrós d'adolescents.

Segons el responsable de Nama Sports, els que ho porten pitjor són els pares, que estan a 12.000 quilòmetres de distància i amb els fills en "un país que surt a les notícies i no per coses positives".

Per la seva banda, el responsable de la casa de colònies (el bisbat és el propietari de tota la finca, on també hi ha una església) admet que ha sigut una oportunitat poder acollir els joves i monitors durant tots aquests dies dins del "desastre" econòmic de la Covid-19.

 

Explica que en una dia normal tindrien 600 nens i que han hagut de fer un ERTO al no poder fer colònies ni estades.

Des de l'Ajuntament de Sant Ferriol asseguren que estan al cas de la situació perquè el mateix responsable els ho va explicar des d'un primer moment. Ara bé, el seu alcalde, Albert Fàbrega, lamenta que en un cas així no s'informi per la via administrativa, perquè entenen que els consistoris han de conèixer aquestes situacions.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut