Façana de l''Ajuntament d'Aiguafreda  (ACN/Lourdes Casademont)
L''Ajuntament d'Aiguafreda formalitza la petició del canvi de comarca del municipi en un ple extraordinari (ACN/Lourdes Casademont)

Aiguafreda aprova, per unanimitat, canviar de comarca i passar a formar part d'Osona

El text, aprovat en el ple extraordinari d'aquest dijous al vespre, s'enviarà a la Generalitat, que haurà de donar-hi el vistiplau i elevar-ho al Parlament després que el 60% dels veïns hi donessin suport en una consulta

Actualitzat

El municipi d'Aiguafreda deixarà de pertànyer al Vallès Oriental previsiblement i passarà a formar part de la comarca d'Osona. Així ho ha aprovat aquest dijous l'Ajuntament en un ple extraordinari, amb aquesta única qüestió sobre la taula. El canvi de comarca el van decidir els veïns del municipi en una consulta que es va celebrar a finals de maig.

Amb una participació del 45%, superant així el llindar del 33% que s'havien fixat des del consistori, un 60,6% va votar a favor del canvi, mentre que un 35,4% preferien quedar-se al Vallès Oriental com fins ara.

Veïns d'Aiguafreda votant en el referèndum (ACN/Lourdes Casademont)
La majoria dels veïns van votar a favor del canvi de comarca en el referèndum que va tenir amb una participació del 45% (ACN/Lourdes Casademont)

Tot fa pensar que hi haurà unanimitat en la votació sobre el canvi de comarca. Junts ja té majoria amb 6 regidors però es preveu que ERC, amb 4 regidors, també hi doni suport. El regidor de la CUP, que no podrà assistir-hi per un tema de salut, també ha fet arribar un escrit per expressar el seu vot a favor malgrat no poder votar i que consti així en acta.

Un cop es formalitzi la petició del canvi de comarca en el ple extraordinari, s'enviarà a la Generalitat, que haurà de donar-hi el vistiplau i elevar-la al Parlament, que és qui té la competència del mapa comarcal.
 

Què comportarà ser d'Osona?

Més enllà dels motius sentimentals i de pertinença, hi haurà un seguit de canvis de gestió. L'atenció sanitària, el transport escolar, la gestió dels residus i la judicial seguirien com fins ara. En canvi, el Registre de la Propietat, l'Oficina d'Ocupació de la Generalitat o la Delegació d'Hisenda passarien de Granollers a Vic.

Els Mossos d'Esquadra d'Aiguafreda també passarien a dependre de l'ABS de Vic i els Serveis Socials de l'Ajuntament retornarien a la Mancomunitat de la Plana (Osona).

Una veïna d'Aiguafreda passejant pel carrer (ACN/Lourdes Casademont)
Ser d'Osona comportarà un seguit de canvis de gestió (ACN/Lourdes Casademont)

No és la primera vegada que es fa una consulta. L'any 1987 Aiguafreda ja va votar a quina comarca volia pertànyer. Aleshores va guanyar el Vallès Oriental per més d'un 90% i la majoria es va decantar per aquesta comarca, sobretot per l'Hospital de Granollers, ja que encara no existia l'Hospital General de Vic.

Anar al contingut