Aigua, gas i llum, entre la congelació i la baixada de tarifes amb l'any nou

Actualitzat

Com cada any, les campanades venen acompanyades d'una actualització dels preus de molts béns i serveis públics. El 2018 s'ha tancat amb un increment de l'IPC de l'1,2%, segons l'indicador avançat publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Però aquest any no tots els serveis canvien a l'alça.

L'any 2019 porta la congelació de les tarifes de l'aigua a la regió barcelonina, després que el govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va rebutjar l'increment del 4,1% del rebut de l'aigua que havia proposat Agbar.

Els consumidors de gas natural celebraran que les tarifes d'últim recurs (TUR), les que utilitzen bàsicament els consumidors domèstics, comencen l'any amb un descens del 4,6% respecte a les tarifes vigents fixades a l'octubre.

Els usuaris que fan servir el gas per a la cuina i l'aigua calenta tindran un descens del TUR del 3,8% respecte a les tarifes fixades l'octubre per a l'últim trimestre del 2018. Per als que també fan servir el gas per a la calefacció, la baixada serà d'un 4,8%.

La part regulada del rebut del gas, els anomenats "peatges", que fixa el govern central, també seguirà congelada el 2019 per cinquè any consecutiu, igual que els de la factura de la llum, que representen entorn del 60% de la mateixa i que no patiran variació per sisè any.

Això no impedirà, però, que les companyies elèctriques puguin pujar les tarifes dels seus serveis, que alguns experts apunten que podrien pujar un 4%.

A més, durant una part del 2019 no es pagarà l'impost a la generació elèctrica del 7%, que el govern va decidir a primers d'octubre suspendre durant sis mesos.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut