L'artista i dissident xinès Ai Weiwei ha visitat els líders i polítics independentistes presos a Lledoners
L'artista i dissident xinès Ai Weiwei ha visitat els líders i polítics independentistes presos a Lledoners

Ai Weiwei visita els líders independentistes a Lledoners: "És inacceptable"

Diu de Jordi Cuixart que és "un esperit meravellós" i que la presó "el farà més fort"

Actualitzat

L'artista i activista Ai Weiwei ha vistat els líders i polítics independentistes catalans al centre penitenciari de Lledoners. A la sortida ha dit que la situació dels líders independentistes és inacceptable.

 

 

"Penso que té un punt d'ironia que avui dia a Europa es puguin tenir presoners polítics durant més d'un any i sense judici. Penso que certament és una cosa inacceptable perquè viola completament el significat essencial d'una societat civilitzada i demoràtica."

Jordi Cuixart ha agraït en un tuit el gest de l'artista i dissident xinès.

Ai Weiwei ha dit de Cuixart que és "un esperit meravellós" i que la presó "el farà més fort".

"He conegut en Jordi i crec que és un esperit meravellós, és com un artista. És tan apassionat i creu en allò que creu, i la presó el farà cada vegada més fort, i crec que és una oportunitat única per a ell."

Aquesta no és la primera vegada que Weiwei s'interessa per la causa catalana. L'abril d'aquest any, Weiwei es va trobar amb Carles Puigdemont a Berlín en una conferència per denunciar la situació a Catalunya.

Artista i dissident xinès pels drets humans

Fill d'Ai Qing, un dels poetes xinesos més apreciats, Ai Weiwei es va fer internacionalment famós amb motiu dels Jocs Olímpics de Pequín del 2008 perquè va ser el responsable artístic de l'estadi olímpic conegut com a Niu d'Ocell.

Aquell mateix any va haver-hi un terratrèmol a la província xinesa de Sichuan en què van morir molts estudiants, perquè moltes escoles es van enfonsar.

Davant l'opacitat oficial, Ai va engegar una campanya a internet per recopilar els noms de les víctimes, cosa que el va posar en el punt de mira de les autoritats.

El 2011 les autoritats de Xangai van fer enderrocar l'estudi d'arquitectura que Ai Weiwei s'hi havia construït amb l'argument que era il·legal. L'enderrocament es va fer per sorpresa després d'una intensa polèmica en què va rebre molt suport ciutadà.

Aquell mateix any el van detenir, i després d'uns quants mesos d'incertesa el van deixar anar sota vigilància, però acusat d'evasió d'impostos. Per evitar la presó, va haver de pagar gairebé un milió d'euros.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatDrets humans
Anar al contingut