Dia Internacional de la Dona

AI denuncia que una de cada cinc dones al món és víctima d'una violació o intent de violació durant la seva vida

Amb motiu de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, Amnistia Internacional ha denunciat que una de cada cinc dones al món ha estat víctima d'una violació o intent de violació al llarg de la seva vida. La situació de la dona al món ha merescut un doble toc d'atenció per part d'AI i de l'ONU, que ha aprovat una resolució no vinculant en què demana el final de la impunitat per a tots els actes de violència comesos contra les dones durant els conflictes armats, com ara violència sexual, morts, mutilacions o segrestos. El Dia Internacional de la Dona se celebra aquest any sota el lema de "Punt final a la impunitat de la violència contra les dones i les nenes".

Actualitzat
Amnistia Internacional ha denunciat en un informe que una de cada cinc dones al món pateix almenys un cop a la seva vida una violació o intent de violació. Segons l'organització, en la majoria dels casos els abusos sexuals són comesos per part d'un familiar o un conegut, però moltes altres són a mans d'estranys i membres de les forces de seguretat de l'Estat, militars o policies. Precisament en aquests casos, AI ha denunciat que la situació és doblement preocupant perquè, a més de l’agressió, els culpables en queden impunes, la justícia falla i no es reparen els danys causats a la víctima. Així ho assenyala l'últim informe, que han presentat amb el títol "Ni abusos de poder, ni impunitat".

Violacions en guerra

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'ONU, que ha aprovat una resolució, no vinculant, en aquest sentit. D'acord amb l'informe d'Amnistia Internacional, les agressions sexuals es produeixen a les zones en conflicte armat, on s'usen com a "arma de guerra per humiliar, castigar, infondre por o provocar el desplaçament de la població". Però l'informe assenyala que les violacions tenen lloc arreu del món, també a països que no estan en guerra, sobretot en comissaries, presons o centres d'immigració o altres institucions de l'Estat.

Aquest tipus d'abusos es cometen també a Espanya i Europa, on les víctimes són sobretot immigrants indocumentades que no poden o no volen denunciar aquestes agressions. Entre els països analitzats a l'informe figura Mèxic, on les dones pateixen un índex elevadíssim de discriminació i violència, especialment les indígenes. A Colòmbia, els paralimitars, amb el suport de l'exèrcit i les forces de seguretat de l'Estat, han utilitzat la violació i la tortura a dones per generar por i silenciar els drets humans, segons el text. La resolució afegeix que a Nigèria les violacions per part de policies són un fet "endèmic" i que només al Sudan es calcula que en cinc setmanes es van registrar més de 200 violacions en el camp de refugiats de Darfur.

Per lluitar contra aquesta realitat, AI ha llançat la campanya "No més violència contra les dones".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut