Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Amnistia Internacional

AI denuncia la proliferació de videojocs que fomenten la violència contra les dones

Per quart any consecutiu, Amnistia Internacional ha presentat un informe per denunciar videojocs que atempten contra el respecte als drets humans. Aquesta denúncia vol fer prendre consciència del buit legal que permet o tolera l'existència d'aquests mal anomenats jocs, i l'accés que hi tenen els menors. Aquest any en concret han volgut cridar l'atenció sobre els que impliquen situacions de discriminació i violència contra les dones.

Actualitzat
"Amb la violència cap a les dones no es juga" és el quart i últim treball elaborat per Amnistia Internacional sobre el foment dels drets humans en el mercat dels videojocs, que constata una discriminació generalitzada de les dones per raó de sexe. Per elaborar l'informe, Amnistia ha revisat mig centenar de videojocs seleccionats aleatòriament i una quinzena de pàgines de descàrrega de jocs per internet, ha visitat diverses botigues especialitzades en la venda d'aquest tipus de material i ha revisat nombroses revistes del sector. L'informe constata que "més del 50% dels videojocs analitzats contenen abusos contra els drets humans i la dignitat de les persones", i que en molts d'aquests jocs les dones són objecte de discriminació, abusos, violència i tractaments vexatoris. Un exemple del tracte que rep la dona en els videojocs es pot veure, diu Amnistia, a "Grand Theft Auto: San Andreas", un dels més venuts aquest any, en què el jugador ha d'agredir i assassinar dones que exerceixen la prostitució. A "Benki kuosoko", el jugador pot fer tota mena de vexacions a una dona japonesa, emmordassada i lligada de mans, que està asseguda amb les cames obertes sobre un lavabo. "Sociolotron" inclou en el seu argument violacions i esclavitud sexual amb conseqüències com la transmissió de malalties i embarassos forçats. "Només el 17% dels personatges de videojocs són femenins", afegeix l'informe, que constata a més que les dones solen aparèixer representades amb papers de prostitutes i estan descrites i utilitzades en funció del seu sexe, i no de les seves qualitats personals. Amnnistia Internacional denuncia també la laxitud amb què la indústria dels videojocs fixa l'edat recomanada de joc i, encara pitjor, que els menors d'edat poden accedir a la majoria d'aquests jocs sense cap mena de control, de forma gratuïta i per internet. "No volem dir que els videojocs siguin motiu directe de la violència contra la dona, però contribueixen a consolidar determinats estereotips contraris a la igualtat de gènere", ha assegurat el vicepresident d'Amnistia Internacional a Catalunya, Jordi Baltà. Per la seva banda, el psiquiatra xilè Jorge Barudi ha explicat que aquesta mena de videojocs violents poden "fer malbé la capacitat empàtica dels nens", és a dir, "la seva capacitat d'emocionar-se i sentir respecte pels altres", a més de provocar un fenomen de "deshumanització" de les persones, especialment de les dones. "És un procés similar al de la preparació als torturadors", ha afegit. Amnistia ha lamentat el buit legal que hi ha en la regulació d'aquest sector i ha instat l'executiu espanyol a posar en marxa el marc legislatiu que promou els drets humans de les dones, segons la Convenció sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació, i a protegir els menors d'edat de l'accés a videojocs que poden fomentar la vulneració dels drets humans.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut