Madrid

Aguirre diu que Zapatero s'ha compromès a mantenir el "cafè per a tothom"

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha sortit satisfeta de la reunió que ha tingut amb el president espanyol per parlar sobre el nou model de finançament autonòmic. En una roda de premsa a La Moncloa mateix, Aguirre ha explicat que Rodríguez Zapatero s'ha compromès a mantenir el model multilateral de negociació, pactat amb totes les comunitats autònomes, un extrem que ha confirmat el govern espanyol, tot i que hi ha afegit que mantindrà "els components bilaterals". La presidenta madrilenya també ha celebrat que es tindrà en compte el criteri de població, que beneficia Madrid. Zapatero continuarà aquest dimarts la ronda de contactes amb els presidents autonòmics i el cap del govern asturià, Vicente Álvarez Areces.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero s'ha reunit a La Moncloa amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, per parlar sobre el finançament autonòmic.

En sortir de la trobada, Aguirre ha explicat a la premsa que el president espanyol s'ha compromès a fer possible que el nou model de finançament autonòmic sigui multilateral, solidari entre les comunitats i que aporti recursos addicionals als actuals perquè "cap comunitat" hi surti perdent. La presidenta de Madrid ha sortit satisfeta de la reunió, perquè el sistema de finançament "no serà bilateral, com en algun moment, inclosa jo mateixa, vam témer".

El govern espanyol ha emès un comunicat poc després de la trobada, en què ha valorat positivament la reunió i ha remarcat que el nou model serà "multilateral, amb components bilaterals". També ha destacat que el president espanyol continuarà la ronda de converses amb la resta de comunitats autònomes per tal que el nou sistema "sigui aprovat amb consens i diàleg entre totes les comunitats".

La trobada entre Zapatero i Aguirre ha arribat després que el PP ha criticat, aquest cap de setmana, que el president espanyol va negociar "en secret" amb Catalunya.

Zapatero es va entrevistar dissabte amb el president de la Generalitat, José Montilla. La reunió va servir per "superar" els esculls més importants que impedien un acord, segons ha afirmat el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, que creu que "abans del 31 de desembre" hi haurà "un consens considerable".

El número 2 del PSOE ha assegurat que en les reunions d'aquest cap de setmana hi ha hagut '"avenços i principis d'acord considerables" en els "elements fonamentals" del nou model de finançament. De tota manera, ha admès que encara queden algunes "dificultats", que no ha concretat, per resoldre.

Però les trobades entre Rodríguez Zapatero, Montilla i també el president andalús, Manuel Chaves, no han agradat gens als dirigents del PP, de CiU ni als presidents autonòmics del PSOE no convocats. En aquest sentit, Blanco ha volgut tranquil·litzar els ànims, i ha assegurat que Rodríguez Zapatero es reunirà "amb tots els presidents autonòmics". Blanco ha aprofitat per criticar els dirigents del PP, que ha qualificat d'"hipòcrites". Els ha recordat que Aznar va pactar el finançament en solitari amb CiU.

Castells informa CiU

El conseller d'Economia, Antoni Castells, s'ha reunit aquest dilluns amb el diputat de CiU Francesc Homs per explicar-li el desenvolupament de les negociacions del nou model de finançament. Fonts del govern han assegurat que la reunió ha tingut lloc a la seu del Departament d'Economia, i que Castells ha traslladat a Homs les impressions sobre la reunió de dissabte a La Moncloa entre Zapatero i Montilla. Fonts de CiU han considerat "estèril" la conversa perquè "només s'ha parlat sobre coses generals".

D'acord amb les fonts governamentals, Castells té previst posar-se en contacte en les pròximes hores amb la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, per informar-la també de l'estat de les negociacions. El conseller ja ha parlat per telèfon amb els consellers Joan Saura i Josep Huguet amb el mateix objectiu.
Anar al contingut