Platja de l'Estanyet (Gregori Sobieraj)
Platja de l'Estanyet (Gregori Sobieraj)

Agenda astronòmica de la primavera

Alberto AlcántaraActualitzat

Fa uns dies que ja estem en el que es considera primavera meteorològica, però aquest diumenge ha arribat l'equinocci de primavera, el punt que determina el canvi d'estació astronòmica. El moment exacte ha estat a les 5 hores i 30 minuts. La primavera durarà 92 dies i 18 hores, fins el 21 de juny. Pel canvi d'horari haurem d'esperar uns dies més, fins el pròxim diumenge 27 de març.

La primavera és l'època de l'any en què la longitud del dia s'allarga més ràpidament. El Sol surt abans que el dia anterior i es posa més tard, de manera que cada dia guanyarem 3 minuts de llum a les nostres latituds.

L'estació es portarà alguns esdeveniments astronòmics destacats, recollits a l'informe de l'Observatori Astronòmic Nacional.

Eclipsis

En tindrem un de penombral de Lluna, el 23 de març, però no el podrem veure des de Catalunya. Només serà visible des d'Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica.

Lluna plena

Veurem la  primera lluna plena el 23 de març. Les següents seran el 22 d'abril, el 21 de maig i el 20 de juny.

Visibilitat dels planetes

Al començament de la primavera i a l'alba seran visibles Venus, Mart i Saturn. A mitjans d'abril, Venus desapareixerà del cel matinal. A mitjans de maig, Mart i Saturn passaran a ser visibles durant la nit a mitjans de maig. Al final de la primavera seran visibles al vespre al costat a Júpiter.

A més a més, el 9 de maig hi haurà el trànsit de Mercuri per davant del Sol. El podrem veure des de Catalunya durant la part central del dia.

Pluges de meteors

La pluja més important de la primavera és la dels Eta Aquàrids, deguda a la pols emesa pel cometa Halley. El màxim estimat serà al voltant del 5 de maig.

Constel·lacions

Al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit l'Óssa Menor, el Drac, Cefeu i el Lleó.

Anar al contingut