Les pantalles de l'estació de Sants anunciaven els trens que funcionaven aquest dilluns (ACN/Albert Cadanet)

Afectacions a Rodalies en una nova jornada de 24 hores de vaga dels maquinistes

Renfe informa que alguns maquinistes han tornat a incomplir els serveis mínims establerts i no s'han presentat a la feina

Actualitzat

Quarta jornada de vaga de maquinistes de Renfe i, com en les tres jornades anteriors, no s'estan complint els serveis mínims a Rodalies. La companyia ferroviària informa que hi ha afectacions al servei perquè alguns operadors no s'han presentat a la feina. Fins a dos quarts de nou del vespre, s'han suprimit 381 trens i s'està cobrint un 49% dels serveis mínims, segons les últims dades de la companyia.

Els trens d'alta velocitat i llarga distància estan cobrint el 100% dels serveis mínims decretats. Renfe alerta els usuaris que aquest dimarts la protesta és de 24 hores i no amb d'aturades parcials com les d'aquest dilluns.

Aquest dilluns hi va haver incompliment dels serveis mínims i cancel·lacions de trens. Només es van respectar la meitat dels serveis essencials, cosa que va tornar a provocar retards, aglomeracions i indignació entre els passatgers. Renfe en culpa un grup de maquinistes per l'incompliment dels serveis mínims, i assegura que ha reforçat les vies per enviar notificacions als maquinistes de cara a les pròximes jornades de vaga convocades per als dies 7, 8, 11 i 12 d'octubre. És a dir, excepte dimecres, dissabte i diumenge, cada dia hi ha convocada una jornada de protesta.

Els maquinistes, en canvi, al·leguen un error de comunicació i diuen que tots els que van rebre la notificació de serveis mínims es van presentar a la feina. Fins ara, la companyia ha obert almenys 31 expedients a maquinistes pels incompliments.

L'andana de l'estació de Sants durant la vaga aquest dilluns (ACN/Albert Cadanet)

Els usuaris es queixen de nou de la poca informació que tenen sobre els trens suprimits i els retards.

També sobre les aglomeracions que sobretot a primera hora han patit els passatgers per la falta de trens.



Contra el traspàs de Rodalies

Els maquinistes podrien estar acostant posicions en la negocició del conflicte. El portaveu del Sindicat de Maquinistes, SEMAF, Luis Moyano, ha dit a TV3 que aquest dimarts podria tenir lloc una reunió amb l'empresa que ajudi a desencalllar la situació.

"Si l'empresa s'hi avé, està previst que es convoqui el comitè de vaga. S'ha obert una porta d'esperança en aquest conflicte."

Els maquinistes reclamen recuperar 700 llocs de treball i serveis de tren retallats durant la pandèmia, però també estan en contra del traspàs total de Rodalies a la Generalitat.


Carta d'Aragonès a Sánchez

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, on reclama assumir tota la gestió del servei pel "greuge històric pel mal funcionament del servei ofert".

"La falta d'inversions que pateix Catalunya en matèria de mobilitat és inqüestionable i des de fa dècades requereix una solució efectiva, eficient i real."

Aragonès exigeix amb urgència "propostes clares a la comissió bilateral Estat-Generalitat" i mentrestant demana més implicació del Ministeri de Transports i Mobilitat i Agenda Urbana per trobar solucions al conflicte.

Dilluns Aragonès reclamava a la ministra Raquel Sánchez que "s'arromangui" i adopti "un posicionament més clar" per acabar amb la vaga de maquinistes de Renfe, que afecta cada dia 400.000 usuaris a Catalunya.

També hi insistia el vicepresident Jordi Puigneró a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Que aquest traspàs es faci finalment efectiu d'una punyetera vegada, perquè estem veient realment les conseqüències que té per als ciutadans de Catalunya el fet que l'Estat, en matèria de Rodalies, no hi és."

Un maquinista, Ruben Hernández, ha denunciat a TV3 que "la gent està molt sensible" i que "hi ha hagut agressions a companys, a interventors i interventores, i no vull ser una diana", deia per justificar que anava vestit de paisà. "Ningú està content però és la nostra forma de pressió. No ho podem fer d'una altra manera", ha afegit.

ARXIVAT A:
MobilitatRenfeRodalies
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut