Aerotaxis, gossos robot i un localitzador de ramats, els ginys de la ciutat del futur

El congrés Smart City mostra la ciutat postpandèmia, més automatizada que mai

RedaccióActualitzat

Un robot que recicla sol o un vehicle autònom que porta menjar. Són algunes de les novetats que es poden trobar a l'Smart City Expo de Barcelona i que té com a tema principal la mobilitat. Més de 400 empreses presenten les seves solucions i prototips perquè les ciutats siguin més eficients, connectades i sostenibles.

En el congrés, s'hi poden veure estrelles internacionals, com el robot Spot, que ja hem vist obrir portes i ajudar a mantenir les distàncies de seguretat. Els humans de l'exposició se'l miren amb curiositat i potser amb algun recel, però l'empresa d'aquí que en desenvolupa al software diu que serà de gran ajuda per a la indústria química o la mineria.


Un altre robot, que ja funciona a Turquia, porta a domicili menjar i aliments de plataformes on line.

Un localitzador substitueix l'esquella dels ramats en l'entorn intel·ligent del futur
Veurem aquest carret portant la compra per la vorera en un futur? (ACN)
Envàs on vas? Aquest robot reciclador pretén resoldre tots els dubtes
Envàs on vas? Aquest robot reciclador pretén resoldre tots els dubtes(ACN)

Entre les principals novetats de mobilitat, enguany destaca un prototip de taxi aeri urbà. És una proposta catalana desenvolupada per Advanced Air Mobility. És un concepte de taxi aeri urbà per facilitar la mobilitat diària a tothom: "per anar a treballar, a la universitat, al metge o al teatre", diu Aitor Martín, CEO i cofundador de la companyia. Asseguren que serà 50 vegades més barat de construir que un helicòpter.

El prototip d'aerotaxi de l'estand de Catalunya és un dels més comentats del Congrés
El prototip d'aerotaxi de l'estand de Catalunya és un dels més comentats del Congrés (ACN/Jordi Bataller)

La "Innovation Zone" és l'indret on s'apleguen gran part d'aquests prototips i models innovadors, on també sobresurten un carretó d'escombraries elèctric i una cadira de rodes propulsada per un patinet "hoverboard".

També hi ha una càmera amb radar per millorar la seguretat dels ciclistes. El Dashbike es col·loca sota el seient, mesura de forma automàtica la distància de pas dels vehicles que avancen el ciclista i emmagatzemen seqüències de vídeo que inclouen totes les metadades rellevants de la maniobra. En cas d'accident, les gravacions poden utilitzar-se com a prova en un judici.

Un localitzador substitueix l'esquella dels ramats en l'entorn intel·ligent del futur
Un localitzador substitueix l'esquella dels ramats en l'entorn intel·ligent del futur(ACN)

Són "smart cities", però no tot és per a ciutats. Ixoriguer és un dispositiu de geolocalització de ramats. "Són uns dispositius que es posen a cada animal i que permeten controlar en temps real –en entorns remots o d'alta muntanya- els ramats d'ovelles, cavalls o vaques", apunta Adrià Martínez, director tècnic de l'empresa. Cada collar costa una mitjana de 72 euros - depenen de la mida del ramat - i hi ha una subscripció de 4 euros per animal al mes.

Al congrés també hi ha microbusos autònoms a demanda i punts de recàrrega elèctrica ultraràpida.

Un microbus autònom a l'Smart City Expo World Congress 2021
Un microbus autònom a l'Smart City Expo World Congress 2021(ACN/Jordi Bataller)

L'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mobile World Capital (MWCapital) han presentat el nou model del robot social ARI (Assistent Robòtic Intel·ligent), que acompanya ancians que viuen sols.

L'Ari, el robot social de l'Ajuntament de Barcelona
L'Ari, el robot social de l'Ajuntament de Barcelona

També s'hi pot veure el "Pepper", un model de robot assistencial present en una residència d'ancians de la ciutat.

Com seran les ciutats postpandèmia

Al saló es comparteixen experiències per fer ciutats més connectades i sostenibles. Uns canvis que, precisament, la pandèmia està accelerant, tal com explica el director del congrés, Ugo Valenti: "La pandèmia ha canviat la urgència d'algunes millores i ha convertit el desplegament ràpid d'algunes tecnologies en una prioritat."

"L'edició d'aquest any és una de les més necessàries des que va començar l'esdeveniment el 2011."

El lema defineix molt clarament l'objectiu del congrés: som la ciutat que fem. I per això es troben tot tipus d'iniciatives per transformar les ciutats per al ciutadà i fer-les, també, més sostenibles.

L'Smart City Expo World Congress 2021, a la Fira Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat
L'Smart City Expo World Congress 2021, a la Fira Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat
ARXIVAT A:
TecnologiaMobile World CongressMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut