L'arquitecte i urbanista Oriol Bohigas en un acte el 2019 (ACN/Pere Francesch)

Adeu a Bohigas: d'"arquitecte de la modernitat catalana" a "un home de cultura"

Les mostres de condol per la mort d'Oriol Bohigas destaquen la figura de l'arquitecte, urbanista, figura modernitzadora del país i també el vessant cultural

Actualitzat

La notícia de la mort de l'arquitecte Oriol Bohigas als 95 anys s'ha sabut a mitjanit i de seguida hi ha hagut les primeres reaccions. Han estat institucionals, del president del govern, la presidenta del Parlament i la consellera de Cultura. Però les reaccions del món social i cultural s'han desfermat aquest dimecres al matí.

Com el Col·legi d'Arquitectes, que ha qualificat Bohigas d'"arquitecte de la modernitat catalana" i "referent per a diverses generacions".

Entre els seus companys arquitectes, Jordi Garcés, deixeble de Bohigas, ha apuntat, a "El Matí de Catalunya Ràdio" la doble vessant de la seva figura, no només des del punt de vista laboral, sinó també cultural.

"La seva participació a l'Ateneu, al món editorial... Ha sigut un home d'una presència enorme en el món de la cultura i el pensament. I el canvi de la ciutat, no diguem, la Barcelona olímpica, coses tan importants com l'obertura de Barcelona al mar, el traçat del cinturó de ronda... d'un pes específic molt gran, verdaderament d'obra pública."

També el catedràtic de Ciències Polítiques a l'Autònoma i regidor de Cultura a l'Ajuntament de Barcelona entre el 2019 i el 2021, Joan Subirats, ha elogiat la seva importància en la creació de la nova Barcelona.

Oriol Bohigas també va deixar la seva empremta a l'Ateneu Barcelonès, del qual va ser president durant 8 anys, com recorda la seva actual presidenta, Isona Passola.

L'empresari Oriol Soler, director d'Abacus, qualifica Bohigas de figura "imprescindible".

Els primers poc després de la defunció de l'arquitecte: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a través de Twitter, ha definit Bohigas com el gran transformador de Barcelona i n'ha destacat la talla intel·lectual i el compromís amb el país.  

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha parlat de Bohigas com un home de cultura i ha donat el condol a la família i a la seva dona, la també arquitecta Beth Galí.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha piulat un missatge de condol a la família i als amics. I ha recordat que justament a finals de setembre Bohigas van signar la donació del seu fons documental a la Generalitat. "Et recordarem sempre", acaba el tuit.

Oriol Bohigas va treballar colze a colze amb l'alcalde Pasqual Maragall per obrir Barcelona al mar en l'època olímpica. La filla de l'alcalde amb qui Bohigas va transformarla ciutat, Cristina  Maragall, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, també ha expressat el condol per la mort de l'arquitecte, de qui destaca "una vida plena, íntimament lligada a la ciutat de Barcelona".

En una piulada anterior, el defineix com a "urbanista, pensador, intel·lectual, agitador incansable..." i afegeix: "La ciutat de Barcelona li deu molt, Sr. Oriol Bohigas. Ja se'l troba a faltar."

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat la importància de Bohigas en la transformació de la ciutat.

"Ell va ser arquitecte, urbanista regidor d'aquest Ajuntament. Va ser un intel·lectual, un home de cultura, un humanista, un home molt modern. Un home valent, d'idees noves, que va representar el millor urbanisme democràtic , el de sargir, de cosir, dignificar els barris de la ciutat, de la perifèria, sanejar el centre, recuperar el mar per la ciutat."

Un dels comptes de Twitter de divulgació sobre arquitectura més seguit a la xarxa des de la mitjanit ha fet diversos tuits relacionats amb la figura de Bohigas i en un d'ells el definia com "l'arquitecte català més important del segle XX", "gegant de la cultura catalana".

Altres piulades a la xarxa recorden el llegat que Bohigas va deixar no només a Barcelona, sinó també a ciutats com Badalona, Girona o Salt.

 

 

 

ARXIVAT A:
ArquitecturaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut