Pla mitjà de l'alcaldessa Ada Colau durant la seva intervenció en un acte a l'Ajuntament amb motiu de la Diada. (horitzontal) Imatge del 9…
Pla mitjà de l'alcaldessa Ada Colau durant la seva intervenció en un acte a l'Ajuntament amb motiu de la Diada. (horitzontal) Imatge del 9/09/2019

Ada Colau critica el conseller Buch: "L'hem trobat a faltar durant els incidents"

L'alcaldessa de Barcelona demana "algú amb les idees clares" a la Conselleria d'Interior

RedaccióActualitzat

Ada Colau critica la gestió del conseller d'Interior, Miquel Buch, durant els incidents d'aquest dimarts a Barcelona. Després d'assistir a una reunió del Centre de Coordinació d'Emergències, l'alcaldessa s'ha mostrat poc satisfeta amb la gestió del conseller.

"L'hem trobat a faltar tots."


Colau ha revelat que el vicepresident, Pere Aragonès, li ha enviat un missatge per coordinar-se i que ella s'ha posat en contacte amb el conseller Buch, que, ha dit, li havia contestat "amb un missatge molt breu". L'alcaldessa reclama "algú amb les idees clares" a la conselleria:

"Hi ha d'haver una comunicació molt més fluida de la que hi ha ara. Fa falta algú a Interior que tingui les idees clares, que respongui les preguntes i que la institució doni les respostes que hagi de donar."


En declaracions posteriors al programa de TV3, "Planta baixa", Ada Colau ha reclamat que Miquel Buch "ha d'estar present, donar instruccions i respondre les preguntes per la incertesa que hi ha i donar explicacions". L'alcaldessa manté que dins el govern "hi ha coses contradictòries" i també ha censurat que Quim Torra s'hagi dirigit cap a la Marxa de la Llibertat.


Recuperant la normalitat

Mentrestant, Ada Colau ha afirmat que la normalitat a Barcelona es va restablint de mica en mica.

"Gairebé hem recuperat la normalitat, però hi ha alguns carrers del centre tallats perquè es van cremar contenidors i el plàstic fa malbé el paviment. En poques hores es podrà resoldre."

 

Retirant tanques que un grup d'incontrolats va col·locar a tota la zona de l'Eixample (EFE)

Colau ha rebutjat criminalitzar la protesta pels aldarulls provocats per "una minoria", tot i que ha demanat a les institucions condemnar els incidents d'aquest dimarts i fer una crida a la "calma unitària":

"Hi va haver un grup de gent diversa que va causar disturbis de manera reiterada. Per alguns potser va ser improvisat, però hi havia qui portava líquids inflamables per provocar incendis, i això no s'improvisa."


L'alcaldessa ha reconegut que viu aquesta situació "amb preocupació, sobretot pensant cap endavant", i ha fet una crida a la calma.

"Hi ha molta indignació i entenem que la gent es manifesti. El dret a la protesta està garantit."


Tenint en compte la tensió que es viu en un moment com aquest, Colau ha desconvocat el ple extraordinari i urgent que havia convocat per a aquest dijous, quan el consistori tenia previst expressar el seu malestar per la sentència del procés.

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha informat que l'alcaldessa ha pres la decisió "després dels fets d'aquest dimarts". Martí ha afegit que, "amb l'anunci de mobilitzacions d'aquests dies, no és el millor moment per a un debat serè i calmat."


Reaccions d'altres ajuntaments

D'aldarulls la nit de dimarts també n'hi van haver a Girona, Lleida, Tarragona i Sabadell.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'hi ha referit com actes aïllats.

"Hem de ser capaços d'aïllar els violents i aparta-los."

I ha demanat que s'obrin expedients als policies que "no actuen com han d'actuar."

A Tarragona, l'ajuntament ha llegit una declaració institucional de rebuig a la violència:

"Reclamem a tothom que actuï amb la màxima responsabilitat. També als cossos de seguretat."

Tots els grups polítics que formen part de l'Ajuntament de Lleida han condemnat de forma unànime els fets "violents" d'aquest dimarts. L'alcalde Miquel Pueyo ha fet una crida a la "tranquil·litat" i a la "serenitat".

L'ajuntament de Sabadell també ha rebutjat els aldarulls davant la comissaria de la policia. Ha mostrat el seu suport als equips d'emergències i als cossos de seguretat per "mantenir la seguretat a la ciutat".

ARXIVAT A:
Ada ColauJudici procésPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut