Acusen el 112 de negligència per un noi mort d'asfíxia a Madrid: "No sento que t'ofeguis"

Els pares denuncien el 112 per negligència i "falta d'humanitat" després que el seu fill de 23 anys morís d'un tromboembolisme pulmonar
Acusen el 112 de negligència per un noi mort d'asfíxia a Madrid: "No sento que t'ofeguis"
Madrid

Acusen el 112 de negligència per un noi mort d'asfíxia a Madrid: "No sento que t'ofeguis"

Els pares denuncien el 112 per negligència i "falta d'humanitat" després que el seu fill de 23 anys morís d'un tromboembolisme pulmonar
Actualitzat
TEMA:
Salut
Els pares de l'Aitor denuncien el 112 de Madrid (EFE David Fernández)

Els pares d'un noi de 23 anys, mort per un tromboembolisme pulmonar, denuncien per negligència el servei d'emergències mèdiques SUMMA 112 de Madrid. L'acusen de no haver valorat la gravetat del cas i de no haver activat el protocol adequat, de retard en l'assistència per no haver enviat una UVI mòbil des de la primera trucada, i de "falta d'humanitat" en el tracte.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, lamenta el cas i admet que hi va haver "falta d'humanitat", però defensa que es van seguir tots els protocols establerts, segons la investigació oberta per la inspecció sanitària.

Segons el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, s'estan revisant les converses de les trucades telefòniques al 112 que es van fer en aquest cas.

Aquest dijous, els pares d'Aitor García Ruíz i l'Associació del Defensor del Pacient, han denunciat el cas i han fet públiques les gravacions i les transcripcions de les trucades.

 

 

En la primera conversa, el 14 de gener del 2018 a les 11.56, el metge va demanar a la mare que havia de parlar amb ell per avaluar-lo.

Aitor: M'ofego...
Metge: Jo no sento que t'ofeguis. Estàs nerviós per alguna cosa?
Aitor: No, no puc, m'ofego.
Metge: Estàs en tractament d'alguna cosa?
Aitor: No, no puc, m'ofego.
...

Mare: Miri com està...
Metge: No, no, no, respira perfectament. Pot ser que hagi pres alguna cosa?
Mare: No, no.
Metge: Respira perfectament perquè parla perfectament, sembla més aviat que estigui tocat d'alguna cosa.
...

Metge: Ell diu el que vol, però respira perfectament perquè parla perfectament, d'acord?
Mare: Doncs, miri, no ho sé...
Metge: Bé, vindrà un metge a veure'l, però sí, respira.
Mare: Jo no ho sé...
Metge: Sí, respira. Vinga. Fins després. Sembla més aviat que estigui tocat d'alguna cosa. No ho sé. Anirem a veure'l. Vinga, fins ara.

Aitor García Ruiz va morir 4 dies després a l'hospital per un trombolembolisme pulmonar. La família considera que s'hauria hagut d'enviar una UVI mòbil des del primer moment.

 

El pare d'Aitor mostra una foto del seu fill al mòbil (EFE David Fernández)

 

Els pares demanen que es canviïn els protocols i s'humanitzi més l'atenció als pacients. L'advocat de l'associació del defensor del pacient que representa la família reclama 175.000 € per responsabilitat patrimonial i no descarta anar per la via penal contra el servei madrileny de salut per una "mort per falta d'assistència".

"L'ambulància s'hauria hagut d'activar en la primera trucada. L'Aitor hauria sobreviscut. Amb seqüeles, sí, però era un noi fort físicament i mentalment."

"Sanitat no reconeix que l'assistència no va ser adequada."

A més, l'advocat també ha denunciat que les trucades que es van fer aquell dia i es van reclamar poc després de la mort del jove, el gener del 2018, no li han arribat fins aquesta setmana passada, i "amb els àudios mutilats".

Trucades al 112

Pocs minuts després de la primera trucada, la segona, a les 12.04, l'Aitor ja no respirava. No s'ha determinat si va ser el mateix metge que els va atendre, però, en aquest cas, i mentre no arribava l'ambulància, els va donar instruccions perquè els pares comencessin les maniobres de reanimació cardiorespiratòria.

A les 12.06, el SUMMA va contactar amb Protecció Civil i la Guàrdia Civil de Navalcarnero, on viu la família. Primer hi va anar la Guàrdia Civil, després una ambulància i fins a 23 minuts després no va arribar una UVI mòbil. Aitor portava 20 minuts sense respirar.

Abans d'arribar a l'hospital havia tingut dues aturades cardiorespiratòries. L'Aitor va morir a l'UCI 4 dies després.

Menys d'un mes abans, la vigília de Nadal, l'Aitor havia anat a urgències per un dolor al costat i dificultat per respirar, i va ser donat d'alta. L'Aitor feia 1,85 cm d'alçada i pesava 90 quilos. Segons la família, l'Aitor, enginyer d'automoció, era un noi saludable, esportista, i no bevia ni fumava.

 

"Es van seguir els protocols"

La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, lamenta el cas però defensa que es van seguir tots els protocols, segons la investigació oberta per la inspecció sanitària.

El conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, diu que "s'estan revisant les converses" entre els pares i el metge del 112 que va atendre la primera trucada.

El conseller assegura que en l'informe preliminar "es van seguir els protocols i les guies d'actuació establertes."

"Hem activat tota la col·laboració per determinar l'actuació d'aquest professional. Aquestes actuacions estan molt protocol·litzades. Sentim profundament aquest fet dramàtic."

També ha aclarit que, de moment, el metge continua treballant amb normalitat.

ARXIVAT A:
Salut

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut