Holanda

Acusen d'apologia nazi la polèmica exposició "Disseny del Tercer Reich" a Holanda

S'hi poden veure esvàstiques, imatges de pel·lícules de Leni Riefenstahl, banderes del Tercer Reich i diversos exemplars del "Mein Kampf"

RedaccióActualitzat

La polèmica estava servida fins i tot abans de la seva inauguració. L'exposició "Disseny del Tercer Reich", al nou Museu del Disseny de Den Bosch, a Holanda, presenta gairebé 300 objectes de l'època nazi. Hi ha esvàstiques, banderes del Tercer Reich, pel·lícules propagandístiques de Leni Riefenstahl, exemplars del "Mein Kampf", obres dels artistes preferits d'Adolf Hitler... i fins i tot un Volkswagen "Escarabat", encàrrec personal del Führer a Porsche fa 80 anys.

Exemplars del "Mein Kampf" de Hitler (EFE)

 

El Volkswagen "Escarabat" que Hitler va encarregar a Porsche


Objectes que són símbols d'una ideologia que va exterminar milions de persones per la seva raça, religió, orientació política o sexual, i que, alhora, va destinar molts recursos a crear un potent univers cultural com a forma de propaganda.

I aquí el debat encès que ha generat la mostra. Membres de les joventuts comunistes i excombatents de la resistència antifeixista s'han arribat a concentrar davant del museu, acusant el centre de glorificar el règim nazi. I també ho ha fet un grup d'extrema dreta, en aquest cas per donar suport a l'exposició. Davant d'això, i per temor a possibles aldarulls, el museu ha reforçat la seguretat i ha prohibit fer fotos a l'interior de l'edifici per evitar les selfies.

Debat mediàtic i museístic

El debat també ha estat intens a mitjans, xarxes socials i món cultural. El diari holandès "De Telegraff" recollia en un article les crítiques des d'Alemanya cap a una exposició que, diuen, no contextualitza ni explica els objectes i deixa el visitant sense les eines per analitzar críticament el que veuen. La crítica prové bàsicament del museu Topographie des Terrors de Berlín, que retrata l'horror del Tercer Reich des del mateix epicentre de la repressió nazi.

Les esvàstiques, molt presents a la mostra (EFE)

També Fritz Backhaus, responsable del Museu Alemany d'Historia (DHM) de Berlín, veu la mostra de manera crítica, tal com recull el diari alemany "Bild". Assegura que és tasca dels museus és precisament combatre aquest art.


"Mestres a utilitzar el disseny"

El director del Museu del Disseny holandès es defensa dient que el centre té una actitud crítica i que l'exposició mostra el disseny com "l'instrument a mans de les forces de les tenebres. Els nazis eren mestres en utilitzar el disseny per aconseguir els seus objectius". I afegeix:

"Sabíem que era un tema delicat. Però som un museu, tractem amb la història, i vam decidir fer-ho."

L'exposició, que es pot visitar fins el 19 de gener del 2020, coincideix amb l'ascens dels partits d'ultradreta a Holanda i també a Alemanya.

ARXIVAT A:
AlemanyaHolocaustNazismeArt
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut