Llibres de l'ovella del poble Yangcun Picture Book HRW
Els detinguts acusats de sedició tenien aquest llibres de la sèrie de "L'ovella del poble" (Human Rights Watch)

Acusats de sedició dos detinguts a Hong Kong per tenir els llibres de "L'ovella del poble"

HRW qualifica de vergonyós aquest primer cas de detencions per possessió de llibres i acusa Pequín de fer servir "l'arcaica" llei de sedició per reprimir la dissidència

Dos homes han estat detinguts a Hong Kong per tenir uns llibres infantils il·lustrats que les autoritats consideren sediciosos. Aquest seria el primer cas conegut de persones arrestades simplement per la possessió de llibres en aquest territori autònom xinès.  

Es tracta dels llibres electrònics creats per un grup de cinc logopedes que el setembre de l'any passat van ser condemnats a dinou mesos de presó per haver-los publicat. 

Mitjans de Hong Kong van informar que la policia havia arrestat aquest dilluns dos homes, de 38 i 50 anys. La policia va entrar a les seves cases, a Kowloon i l'illa de Hong Kong, i va confiscar diverses còpies dels llibres, que formen part d'una sèrie titulada "Yangcun".

Al mes de gener la policia va detenir un jove de 24 anys, també acusat de sedició. El jove hauria publicat un enllaç de descàrrega dels llibres a Facebook, acompanyat de suposades declaracions inflamatòries, va informar el canal local Mingpao.
 

Els llibres de "L'ovella del poble"

"Yangcun" significa "L'ovella del poble", i és el títol de la sèrie de tres llibres en què un ramat d'ovelles lluita contra un grup de llops que intenten fer-se càrrec del seu poble. 

Durant el judici als seus autors el setembre passat, el tribunal va determinar que les històries difonen idees "separatistes" i dibuixen el govern xinès com "un estat de vigilància, brutal i autoritari" que és temut, mentre que les ovelles resistents són adorades pel seu poble. Les autoritats van interpretar que les ovelles representaven els hongkonguesos i els llops el govern de la Xina, i els llibres tenien "una intenció sediciosa" i suposaven un intent d'explicar el moviment pro democràcia de Hong Kong als nens.

Els funcionaris que van fer l'escorcoll a casa dels detinguts aquest dilluns van confirmar que els llibres eren els mateixos que havien estat objecte del judici als seus autors. De tota manera, els dos homes han quedat en llibertat sota fiança, però s'han de presentar a la policia el mes que ve, segons van dir les autoritats.
 

Les llibertats es redueixen a Hong Kong

Aquestes detencions representen un nou deteriorament dels drets a Hong Kong, que Human Rights Watch ja ha condemnat L'organització ha qualificat de vergonyoses les detencions i va tornar a denunciar que Pequín utilitzava una llei com la de sedició --que es remunta a l'època colonial britànica-- per reprimir la dissidència.

Des que Hong Kong torna a ser una regió administrativa especial de la Xina, el govern de Pequín ha aplicat en aquest territori el principi que anomena "un país, dos sistemes", segons el qual se suposa que els residents de Hong Kong gaudeixen de certes llibertats que no estan disponibles a la Xina continental.

Però aquests drets s'han erosionat des que Pequín el 2020 va imposar una llei de seguretat nacional en resposta a les protestes de Hong Kong que van durar mesos contra el control de Pequín el 2019.

Pequín va dir que la llei era necessària per portar estabilitat a la ciutat, però els crítics van dir que estava dissenyada per aixafar la dissidència i debilitar l'autonomia de Hong Kong. 

 

ARXIVAT A:
Drets humansXinaHong Kong
Anar al contingut