Els immigrants estan amuntegats al vaixell de l'ONG (Foto SOS Mediterranée)
Els immigrants estan amuntegats al vaixell de l'ONG (Foto SOS Mediterranée)

Acusacions entre Itàlia i Malta mentre 600 immigrants continuen a alta mar

Els governs italià i maltès rebutgen que un vaixell d'una ONG francesa amb centenars de persones entri als ports dels seus països

RedaccióActualitzat

Incident diplomàtic entre Itàlia i Malta després de la decisió del nou govern transalpí de no permetre l'entrada a port d'un vaixell d'una ONG francesa amb 629 immigrants a bord. L'executiu de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles assegura que és Malta qui se n'ha d'encarregar, i demanen la intervenció de la Unió Europea perquè l'illa aculli aquests immigrants.

Però el primer ministre maltès, Joseph Muscat, ja ha avançat que tampoc obrirà els seus ports a aquesta embarcació. Considera que és Itàlia qui s'ha de fer càrrec del barco. Ha acusat el govern de Giuseppe Conte de posar en perill aquestes persones que van al vaixell Aquarius de l'ONG francesa SOS Mediterranée i de no respectar les regles internacionals quan impedeix que desembarquin.

Muscat s'ha referit a aquesta qüestió a través del seu compte de Twitter. S'ha mostrat preocupat per l'actitud de l'executiu italià alhora que ha afirmat que el seu país "continuarà fent, dins de les seves possibilitats, les evacuacions mèdiques individuals en situacions d'emergència."

 

Dels 629 immigrants de l'Aquarius, 123 són menors no acompanyats, hi ha 11 nens i 7 dones embarassades.

 

 

Política antiimmigració del nou govern italià

El ministre de l'Interior, Matteo Salvini, de la Lliga, va donar l'ordre de tancar tots els ports italians i va demanar a Malta acollir la nau per ser el port més proper i segur. Segons La Valletta, el centre de coordinació és a Roma, en una àrea de mar de la seva competència i que, per tant, aquestes persones han de ser acollides a Itàlia.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte es va reunir la nit passada amb els vicepremiers de l'executiu, Matteo Salvini i Luigi Di Maio. Aquest últim, líder del Moviment 5 Estrelles i ara també ministre de Desenvolupament Econòmic i Treball, defensava la posició que havien pres.

"Ens han deixat sols. Mentre el nostre país ha acollit milers d'immigrants al dia durant anys, Malta no està disposada a rebre'n uns pocs centenars. Això demostra que la Unió Europea no és solidària. Espero que aquest dilluns, les autoritats de la UE i de la Comissió Europea intervinguin i ens donin un cop de mà"

Aquesta situació també té una incidència nacional, ja que alguns alcaldes d'esquerra del sud d'Itàlia no han acceptat la decisió del govern i han obert els seus ports als migrants.

Mentrestant, SOS Mediterranée ha informat en un tuit que el centre de coordinació de Roma ha ordenat que el vaixell es mantingui en la seva posició, entre Itàlia i Malta.

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut