Preparació de les cistelles d'aliments per a professionals del cinema que ho necessiten
Preparació de les cistelles d'aliments per a professionals del cinema que ho necessiten

Actors i actrius reparteixen menjar a companys de professió afectats per la crisi

L'associació Actúa Ayuda Alimenta impulsa aquestes ajudes per als professionals que no tenen feina arran del coronavirus

RedaccióActualitzat

Professionals del sector del cinema - actors, directors i productors - han preparat les cistelles d'aliments que després han repartit entre els companys que no cobren des de fa gairebé un any. Ho han fet a la seu de l'Acadèmia de Cinema Català i de la SGAE.

L'acció ha estat coordinada per l'associació #AAA Actúa Ayuda Alimenta, una iniciativa que va començar fa uns mesos Nora Navas, actriu i vicepresidenta de l'Acadèmia de Cinema Espanyol.

El d'avui ha estat el setè lliurament i s'ha fet arribar menjar i productes de primera necessitat a un centenar de famílies que viuen de la cultura i ara ho estan passant malament per culpa de la pandèmia.

Bea Vilaseca i José Bailón són dos d'aquests actors que ara necessiten ajuda. La pandèmia ha trencat les seves expectatives professionals, que ja eren precàries. Sense feina, s'acaba l'estabilitat, amb la xarxa familiar i d'amics no n'hi ha prou i costa, fins i tot, omplir la nevera.

Els actors Bea Vilaseca i José Bailón

"He fet cinema, he fet televisió, cabaret, he fet teatre... Ara m'he quedat sense sense cap ingrés. Tens càrregues familiars, situacions difícils que fan que no et puguis dedicar a això i ara no hi ha res", explica la Bea.

Valent i fugint d'estigmes, en José explica que ha hagut d'acudir als serveis socials: "Els vaig dir: 'Mai he anat a demanar ajuda, però crec que la necessito.'"

La seva situació és com la de molts altres companys del cine i la cultura.

 

Sergi Corch, impulsor d'Actúa, Ayuda, Alimenta explica que "molts no demanen ajuda per vergonya". Però afirma que "vam començar fa set mesos que ateníem 34 persones; ara estem en uns 300, entre Madrid i Barcelona."

Entre els col·laboradors a omplir cistelles s'han vist cares conegudes.

Àlex Casanovas, president Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, destacava que "no tot són catifes vermelles, ni grans estrenes, sinó que al darrere hi ha gent que moltes vegades està en situacions límit encara que no ho sembli."

L'actriu Maria Molins reconeixia que ella viu una situació privilegiada perquè té feina, però que no tothom pot dir el mateix: "Jo tinc molta sort perquè treballo bastant a Madrid ja fa anys. Estimo molt la meva ciutat (Barcelona) i em fa molta pena veure aquest exili que s'està produint."

L'actor Andrés Herrera explica que en aquest sector "la gent vivia al dia, però al dia d'abans-d'ahir. Quan tot això esclata i els bolos de teatre cauen et quedes amb el cul en l'aire. És un problema sistèmic i estructural. Això parla de com considerem de veritat la cultura al nostre país."

L'actor Andrés Herrera, a la recollida d'aliments

Marcel Borràs constata que "hi ha molts menys càstings, moltes menys proves. Ho estem notant tots."

Tots han coincidit a assenyalar que aquesta situació demostra que la cultura és un dels sectors més desprotegits i que necessita ajuda de l'administració de forma immediata

Des de l'inici de la pandèmia, l'any passat, Actúa Ayuda Alimenta, que ha estat guardonada amb el Premi González Sinde de l'Acadèmia del Cinema, ha repartit més de 2.000 cistelles d'aliments entre Barcelona i Madrid, en col·laboració amb el Banc dels Aliments i gràcies a donacions de particulars i empreses.

 

ARXIVAT A:
CinemaTeatreCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut