Una imatge de la tempesta a Terrassa aquest divendres
Una imatge de la tempesta a Terrassa aquest divendres (Joan Sellarès)

Fortes ratxes de vent, pluja i pedregades en les tempestes d'aquest divendres a la tarda

Protecció Civil demana que, per precaució, ningú no s'acosti a rius, rieres ni torrents ni accedeixi a les zones inundables

RedaccióActualitzat

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges intenses, que poden ser generalitzades fins aquest divendres al vespre a molts punts de Catalunya.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu xàfecs intensos, que podran superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora. Les pluges podran anar acompanyades de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent.

A la Noguera, l'Alt Urgell i al Pallars Jussà, a banda de pedra i ventades, poden haver-hi mànegues i tornados. La circulació de trens entre Cornellà i Martorell ha quedat interrompuda.

Les xarxes s'han omplert d'imatges de la tempesta. Una de les més espectaculars, les que mostren la ventada que ha fet que la gent marxés ràpidament de platges com les de Barcelona. El vent aixecava amb força la sorra, s'ha hissat la bandera vermella i s'ha desallotjat la platja.

 

S'han registrat pedregades en diversos punts de Catalunya com ara Corbera de Llobregat, on una usuària envia un vídeo de les precipitacions:

 

Els núvols de tempesta, molt amenaçadors, també s'han vist en altres punts com Olot, on una usuària de Twitter n'ha recollit l'arribada. També s'ha ennegrit de cop el cel de Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental, o de Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat.

 

Els núvols de tempesta a Sant Cugat del Vallès
Els núvols de tempesta a Sant Cugat del Vallès (Ignasi Ventura)

Els registres de pluja els encapçala Planoles, al Ripollès, amb 46 litres per metre quadrat i acompanyats de pedra. És la comarca on les precipitacions han estat més intenses i fortes.

A Sant Pau de Segúries hi ha hagut un moment en què han caigut 11 litres en només 10 minuts. A Cercs, al Berguedà, n'han caigut 37 i a Mieres, a la Garrotxa, 30. Altres punts amb precipitacions acumulades en pocs minuts han estat l'Ametlla del Vallès, al Vallès Oriental, amb 29.

Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat
Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat (Emili V.)

 

Les ventades fortes s'han concentrat al cim el Montseny, però també hi ha hagut molts punts amb vents entre els 50 i els 80 quilòmetres per hora. A Badalona, s'han registrat ratxes de 74 quilòmetres per hora.

Els Bombers han rebut més d'un centenar d'avisos des de les 3 de la tarda fins a 2/4 de 8 del vespre. En el moment àlgid, de 5 a 6 de la tarda, s'han acumulat una trentena d'avisos per petites inundacions i per branques caigudes, la majoria a la regió metropolitana nord.

 

El 112, el telèfon d'emergències, ha rebut 378 trucades, concentrades al Maresme, al Barcelonès, per 195 incidències. En previsió del mal temps, ja s'havia activat el pla Inuncat. Es demana que, per precaució, ningú no s'acosti a rius, rieres ni torrents ni accedeixi a les zones inundables.

 

No és aconsellable creuar guals o punts baixos per travessar rieres o torrents. Els Mossos d'Esquadra recorden que cal molta precaució en activitats a l'aire lliure i a la carretera.

 

En cas d'estar conduint i ser sorprès per un xàfec, cal aturar-se i esperar que passi la pluja en algun lloc segur. Dissabte es preveuen temperatures cap amunt i noves tempestes de tarda.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut