Agents de la Guàrdia Urbana de Sarrià de Ter avisen els veïns del confinament
Agents de la Guàrdia Urbana de Sarrià de Ter avisen els veïns del confinament

Els veïns que viuen a prop de la llera del riu Ter passen la nit confinats

El govern va ordenar el confinament durant la nit davant la preocupació pel possible desbordament de rius com el Ter

Laura GalánActualitzat

Els veïns de 26 municipis de la conca del Ter, entre els quals les ciutats de Girona i Salt, han passat la nit confinats, davant la preocupació pel possible desbordament dels rius, sobretot, del Ter. El govern ha ordenat aquest confinament, de caràcter obligatori.

Els veïns no podien sortir al carrer, i els que viuen en zones potencialment inundables han hagut de passar la nit en pisos elevats i, en cas que no fos possible, s'han habilitat centres per acollir-los.

La borrasca Gloria ha portat els pantans de Sau i Susqueda al límit aquest dimecres a la nit. És per aquest motiu que a partir de les onze la Generalitat ha ordenat preventivament el confinament; un confinament que s'ha aixecat a les set del matí, en la primera reunió del comitè tècnic de seguiment dels efectes del Gloria.

A Sarrià de Ter la Policia Local no ha hagut de desallotjar ningú, però sí que ha avisat les famílies que no es quedessin a les plantes baixes i que traguessin els cotxes del pàrquing.

"Sobretot volem que estiguin tranquils. És una mesura de precaució. Treguin els cotxes dels pàrquings. Procurin tenir el mòbil carregat. Tinguin espelmes i aigua d'ampolla."

D'aquesta manera la Policia Local ha avisat els veïns del carrer de la Riba i del carrer Gelida que no sortissin de casa.

Francesc Arenas viu a Sarrià de Ter. Fa dues nit que no ha dormit gaire bé pel soroll de la pluja i el vent. Aquesta nit esperava passar-la millor. Abans ha fet cas de les recomanacions de prevenció:

"Tenia vehicles a baix al pàrquing però ja els he tret."

L'alcalde de la població, Narcís Fajula, es mostrava una mica preocupat pel possible desbordament del riu.

"Si el Ter es desborda pot fer molt de mal. Als baixos hi ha molts comerços i aparcaments."

Una vintena de veïns d'Anglès passen la nit a l'escola Pompeu Fabra
Una vintena de veïns d'Anglès passen la nit a l'escola Pompeu Fabra

A Anglès s'ha muntat un centre d'acollida a l'Escola Pompeu Fabra, on s'hi han acollit una vintena de persones. Són els veïns que han estat desallotjats dels seus habitatges, molt pròxims al riu Ter. És el cas de la Neus Bosc:

"Han vingut els municipals a casa i m'han dit que aquí estaria més segura."

L'alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset, explicava que tots els veïns desallotjats han entès que era millor passar la nit a l'escola:

"La previsió és que passin la nit aquí i que demà puguin tornar a casa."

A Girona, tres persones grans han estat reallotjades a una residència. A Salt també hi ha hagut algunes reubicacions.

A Ullà, un petit poble de 1150 veïns al costat de Torroella de Montgrí, passada la mitjanit s'inundava l'aparcament municipal després que també ho hagin fet els camps de conreu de la zona.

Però no ha calgut desallotjar ningú, com explicava l'alcalde, Josep López:

"La gent ha entès l'ordre de confinament i ara estan tranquil·lament a casa seva."

 

 

En una compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers Miquel Buch i Damià Calvet, han demanat, després del consell assessor del pla Inuncat, "serenitat, confiança i seguir les recomanacions" dels serveis d'emergència.

ARXIVAT A:
Temporal GloriaMeteorologia
Anar al contingut