Ben Feringa, Premi Nobel de Química el 2016, durant la seva intervenció (UVic)
Ben Feringa, Premi Nobel de Química el 2016, durant la seva intervenció (UVic)

Activar un fàrmac amb llum: Vic, capital mundial de la fotofarmacologia durant dos dies

La tècnica permet augmentar la precisió d'un fàrmac i millorar el seu efecte

Xavier DuranActualitzat

Si prenem un medicament, es mourà per l'organisme i farà la seva activitat pel seu compte, sense que el puguem controlar. Però, i si li poguéssim dir quan i a quin lloc s'ha d'activar i durant quant de temps? Així augmentaria la seva precisió i milloraria el seu efecte.

Això és el que busca una nova disciplina científica anomenada fotofarmacologia -de "photos", llum. I aquest dijous i divendres els especialistes de tot el món es reuneixen en el segon simposi internacional sobre aquesta nova branca de la ciència que se celebra a Vic.

L'organitzen conjuntament la UVic-UCC, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). En total hi assisteixen més de 130 persones.

Fins ara totes les proves s'han fet amb ratolins. Però s'espera que aviat en comencin algunes amb humans. El que sí que hi ha hagut és un gran avenç en diversos camps que possibilitaran aplicacions mèdiques per desenvolupar teràpies innovadores.

Entre els ponents hi figura Ben Feringa, de la Universitat de Groningen (Països Baixos), guardonat amb el Premi Nobel de Química el 2016 pel disseny i síntesi de màquines moleculars. A Vic ha explicat com es podrien aconseguir músculs sintètics, gràcies a molècules que canvien d'estructura i de propietats quan són excitades per la llum.

Polsos de llum en el cos

Aquestes modificacions són la base de la fotofarmacologia. Es tracta d'administrar un fàrmac i que, quan ens interessi, durant el temps que vulguem i en el lloc adient, s'activi. El fàrmac canviarà la seva estructura quan rebi el pols de llum. Aleshores aconseguirem que s'uneixi a una proteïna determinada i que, segons el que interessi, l'inhibeixi o l'activi.

La pregunta és: com podem il·luminar-la? Això depèn del fàrmac i del lloc on actua. Si es tracta d'un tractament extern o superficial, no presenta gaires problemes.

Quan el fàrmac, com la majoria, té una acció a l'interior de l'organisme, cal posar-hi un focus de llum. De la mateixa manera que molta gent porta marcapassos, que generen impulsos elèctrics, s'han dissenyat catèters de fibra òptica, que enviaran un senyal òptic.

La miniaturització de components ajuda a dissenyar dos positius d'aquest tipus. Fins i tot se n'ha presentat un que es pot controlar pel mòbil. Aquest, en el moment que se li ordena, envia senyals per ones, sense necessitat de cables. I així s'activa el fàrmac per ajustar-ho a cada malalt o a variacions en el seu estat.

Restaurar la visió

Dirk Trauner, de la Universitat de Nova York, i Rick Kramer, de la Universitat de Berkeley a Califòrnia, han aconseguit restaurar la visió en animals cecs. Es tracta de retornar la sensibilitat a receptors de la retina. Aquests, en condicions normals, reben la llum i envien el senyal al cervell. L'aplicació d'un fàrmac fa que en rebre llum els receptors malmesos tornin a tenir activitat. Es pensa que aquest sistema pot fer recuperar una part de la sensibilitat perduda de la retina.

Com que la retina està preparada precisament per rebre llum, aquesta serà una de les primeres proves que es farà en humans. Podria ajudar a revertir malalties degeneratives de la retina, com la retinitis pigmentària, en què es produeix una pèrdua progressiva, primer de la visió nocturna, després del camp de visió i, finalment de la visió central.

Investigadors de diversos camps

Tot i que té algun antecedent a la dècada dels seixanta, la fotofarmacologia s'ha desenvolupat sobretot els últims deu anys. Es tracta d'una disciplina en què participen investigadors de diversos camps, com biologia, farmacologia, física, química, enginyeria i medicina.

El simposi de Vic és un fòrum de trobada i de debat. Pretén fomentar la cooperació en un camp tan nou com aquest. També té com a objectiu incorporar al debat els punts de vista de professionals de diversos àmbits, incloent-hi representants de sectors industrials del camp de l'òptica i la llum i del sector farmacèutic, biotecnològic i altres.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologiaSalut
Anar al contingut