Arreu de Catalunya s'han convocat actes per commemorar l'aniversari (TV3)

Actes arreu del país per commemorar els cinc anys de l'1-O

La vigília també hi ha hagut actes convocats pel Consell de la República i les entitats independentistes

RedaccióActualitzat

Coincidint amb la commemoració del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'Octubre molts municipis d'arreu del país han volgut recordar la mobilització popular que es va fer a Catalunya per organitzar aquell referèndum d'independència.

Actes de memòria i homenatge que estan organitzats majoritàriament pel Consell de la República i les entitats independentistes.

En una declaració des de Barcelona, Òmnium Cultural ha demanat obrir un nou cicle polític davant la paràlisi, diuen, del govern. L'entitat demana abandonar la batalla partidista actual.

Acusen els partits de ser incapaços de gestionar el llegat de l'1 d'Octubre i de causar desànim i frustració. Per això reclamen nous lideratges polítics i, diuen, posen a disposició l'organització. Ho ha dit Xavier Antich, que és president de l'entitat:

"Aquell poder que vam acumular, avui, està erosionat i malmès. La batalla partidista, els enfrontaments entre estratègies, la disputa estèril i el desacord en els objectius compartits han provocat una paràlisi institucional i bloqueig polític."

Òmnium exigeix obrir un "nou cicle polític" per no "renunciar a la força col·lectiva" de l'1-O (ACN / Sara Escalera)

A la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant del Palau de la Generalitat, l'Assemblea hi ha alçat un "mur" amb 245 urnes del referèndum, que vol fer visible l'allunyament de les institucions.

En una plaça força plena, s'han sentit crits demanant la dimissió de Pere Aragonès i a favor de Carles Puigdemont. El manifest de la convocatòria retreu als partits que hagin abandonat la lluita per la independència, i s'assegura que l'únic error que es va cometre l'1 d'octubre va ser pensar que l'Estat espanyol era democràtic. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha apuntat directament contra el govern:

"Vencerem els obstacles interns i externs que dificulten la nostra independència. No ens faran callar, ningú. El poder d'aquí a darrere [el Palau de la Generalitat], i el poder econòmic econòmic tampoc. Volem la independència i la volem ara."

Per altra banda, la CUP ha organitzat una trobada amb representants de diferents nacions sense estat on també existeixen moviments que reclamen l'autoderminació. S'han desplaçat a Barceloma delegats d'Irlanda del Nord, Còrsega, el Quebec i Escòcia.

La diputada Eulàlia Reguant ha aprofitat per recordar que l'1-O és de tothom i per lamentar la pugna pel poder entre ERC i Junts.


Actes arreu

Mentrestant, arreu del país segueixen els actes commemoratius. Per exemple, a Sant Julià de Ramis. És on havia de votar el president Puigdemont, i un dels punts on la Guàrdia Civil va irrompre amb càrregues des de primera hora. Com cada any des d'aleshores s'hi convoquen actes per recordar aquell dia. Enguany, amb una xocolatada i també amb una exposició titulada "La revolta de les urnes".

A Sant Julià de Ramis hi ha hagut actes al matí i ja n'hi va haver per commemorar la vigília (TV3)

A Girona hi ha hagut diferents actes, com ara una xocolatada, debats i tallers a la plaça 1-O. Un grup s'ha enfilat al balcó de l'Ajuntament reivindicant l'"alliberament" de la ciutat.

A Girona, un grup ha reivindicat l'1-O des del balcó de l'Ajuntament (TV3)

A Tarragona, a l'Institut Martí i Franquès, un centenar de persones han participat en l'acte organitzat per l'ANC, Òmnium i els CDR, on han recordat les manifestacions multitudinàries, però també han estat crítics amb el Govern. 

A Lleida el CDR ha convocat una ofrena floral davant del Departament de Benestar Social, un dels col·legis electorals on el dia del referèndum va irrompre violentament la policia espanyola. S'ha volgut recordar i homenatjar, així, els 123 ferits que hi va haver a les comarques lleidatanes. Durant l'acte, s'ha remarcat "la necessitat de seguir avançant cap a la independència".

A Granollers s'ha fet una cadena humana al centre de la ciutat en què els participants s'han anat passant urnes de l'1 d'Octubre per reivindicar el referèndum que es va fer avui fa cinc anys gràcies a l'acció ciutadana.

Un centenar de persones han commemorat el referèndum a Granollers (TV3)

Sota el lema "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó", l'acte ha tingut la participació d'un centenar de persones de totes les edats i ha estat organitzat per la coordinació independentista de la capital del Vallès Oriental, que aplega partits i entitats sobiranistes.

A Mataró, els representants locals d'ERC, Junts i la CUP han participat en un acte unitari per recordar i commemorar l'aniversari de l'1-O, convocats per Mataró per la Democràcia, una plataforma unitària creada el 3 d'octubre del 2017 i que continua aglutinant tots els partits i entitats independentistes de la ciutat.

Mataró per la Democràcia aconsegueix fer un acte unitari de l'independentisme (TV3)

Un altre lloc on també s'han commemorat els fets de l'1 d'Octubre és a la Ràpita. L'acte s'ha fet davant del pavelló on hi va haver les fortes càrregues policials i ha començat puntual a un quart de deu del matí, moment en què van arribar els combois.

A la Ràpita l'alcalde segueix pendent de la causa judicial que té oberta (TV3)

En aquest cas, la justícia va arxivar les denúncies dels ferits, però, en canvi, segueixen pendents les causes judicals contra l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i contra l'actual delegat del govern de les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, que aleshores era regidor de l'Ajuntament:

"Noranta persones van rebre les càrregues brutals de les forces opressores de l'estat espanyol. Són fets totalment intolerables i haurien de ser totalment condemnats a qualsevol país que realment fos democràtic, al segle que vivim".

D'actes de commemoració n'hi ha hagut molts, també durant la vigília, que fa cinc anys va estar marcada per la defensa dels col·legis electorals. Enguany hi ha hagut actes en poblacions com Callús, Sabadell, Roquetes, Dosrius, Canyamars o Lleida.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependènciaProcés catalàANCÒmnium Cultural
Anar al contingut