La foto de família dels alcaldes pel referèndum (ACN)
La foto de família dels alcaldes pel referèndum (ACN)
Barcelona

Més de 500 alcaldes donen suport al referèndum en un acte solemne per l'1-O

Els alcaldes presents anuncien que cediran locals municipals per fer possible el referèndum

RedaccióActualitzat

Els ajuntaments escenifiquen el seu compromís al referèndum de l'1 d'octubre. En un acte convocat per l'AMI i l'Associació Catalana de Municipis més de 500 alcaldes han fet una demostració de força per reclamar que l'1-Oels catalans puguin votar.

L'acte s'ha fet al paranimf de la Universitat de Barcelona, amb la presència del president i el vicepresident de la Generalitat i de la presidenta del Parlament. Els alcaldes presents han expressat el seu compromís amb el referèndum i han anunciat que cediran locals municipals per fer-lo possible.

 

Els alcaldes han dit que fan aquest pas perquè són l'administració més pròxima i no poden fer orelles sordes als ciutadans que reclamen el referèndum. En l'acte daquest migdia han presentat un manifest amb el qual es comprometen a no fer cap pas enrere.

Els tres punts del manifest del món local

El manifest ratifica el compromís dels alcaldes a facilitar l'organització del referèndum a les seves poblacions i a cedir locals per celebrar la votació:

1. El nostre ple suport a la voluntat expressada pel Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat i els encoratgem a seguir avançant en tots aquells passos necessaris per fer efectiva l'organització, convocatòria, celebració i aplicació del referèndum anunciat per al proper 1 d'octubre.

2. La nostra predisposició i compromís a col·laborar en totes aquelles actuacions que des del Govern se'ns requereixin, i per això, en el moment que es faci la convocatòria, posarem a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals als nostres municipis.

3. Que aquest compromís cívic i democràtic només està supeditat a la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya, expressada en el Parlament i el Govern de la Generalitat, i que no ens farem enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l'Estat en contra de la celebració d'aquest referèndum.

El manifest l'ha llegit Antoni Morral, exalcalde de Cerdanyola del Vallès. L'acte ha comptat amb diverses intervencions d'alcaldes de pobles d'arreu del país.

"President, et demano que t'aixequis"

L'acte ha seguit un protocol solemne, només trencat pel president de l'Associació Catalana de Municipis, Micel Buch, que ha demanat al president Puigdemont, a la presidenta del Parlament i als membres del govern presents que s'aixequessin. Buch els ha assegurat que són al seu darrera donant-los suport.

El gest ha aixecat una ovació dels alcaldes presents, que han acabat entonant el crit "votarem, votarem".

La president de l'AMI, Neus Lloveras, ha deixat clar que els alcaldes no es faran enrere:

"S'equivoquen molt aquells que pensne que ara que som al tram final posarem el fre. No ho farem. La política de la por que ha aplicat l'Estat no ens ha pogut espantar amb més de 400 judicials contra els ajuntaments"

Lloveras ha recordat que els ajuntaments han estat "els que han rebut més atacs per part d'aquest justícia polititzada".

Les arnes i les urnes

Un altre moment àlgid de l'acte ha estat el final del discurs de Carles Puigdemont. El president de la Generalitat ha resumit la confrontació amb l'Estat espanyol pel referèndum de l'1 d'octubre en una frase: "o arnes o urnes".

Puigdemont ha fet servir aquest joc de paraules per contraposar la democràcia i les forces que, diu, treballen per menjar-se-la.

#JoSigno

L'acte ha tingut certs paral·lelismes amb el que es va celebrar el 2014 abans de la consulta del 9N. En aquesta ocasió, els alcaldes no s'han compromès a firmar físicament el manifest, cosa que podrien fer a partir del moment en què es convoqui formalment el referèndum.

Molts, però, ja han fet el gest i ho han difós obertament per les xarxes amb l'etiqueta #JoSigno.

Avís de Rajoy i Millo

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha advertit els alcaldes sobiranistes que han de complir la llei i que si no ho fan, la justícia actuarà. Rajoy recorda que els funcionaris i els polítics no es poden saltar les normes.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha donat instruccions per portar als tribunals tots els consistoris que aprovin decrets als plens per aplicar el manifest de les entitats municipalistes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut