Madrid

Acord perquè el dèficit de les autonomies passi del 2,4% d'aquest any a l'1,3% el que ve

El Consell de Política Fiscal i Financera ha acordat que les comunitats autònomes puguin tenir un dèficit de l'1,3% el 2011, una xifra inferior al 2,4% pactat pel 2010. La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha presentat l'acord després de la reunió amb totes les autonomies. La xifra d'endeutament que s'ha pactat finalment queda per sota de l'1,7% de què es va parlar en l'última reunió. En la trobada també s'ha decidit que les autonomies participin a la reducció del dèficit públic espanyol mitjançant una retallada addicional de 1.000 milions el 2011.

Actualitzat
Les autonomies s'han compromès de forma unànime a assumir més reduccions de despesa el 2010 i el 2011, amb l'objectiu que l'any que ve tinguin un dèficit màxim de l'1,3% del producte interior brut. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha destacat que la decisió s'ha pres per unanimitat. 

Cada autonomia decidirà per quina banda estalvia. Dels 11.000 milions que hauran de deixar de gastar, bona part ja estan incorporats als plans d'ajustament que inclouen mesures com la rebaixa del sou dels funcionaris, la congelació de les pensions, la reducció de la despesa farmacèutica i la pèrdua de la retroactivitat en la llei de la dependència.

La contribució de les autonomies se sumarà a la de l'Estat i els ajuntaments. Són retallades a tres bandes que pretenen que el dèficit públic se situï en el 6% l'any 2011, en el 4,4% el 2012 i en el 3% el 2013, tal com exigeix la Unió Europea.

Les comunitats governades pel PP han donat el vistiplau a l'acord amb un "sí" crític i han demanat al govern espanyol que també redueixi la despesa i abandoni "les imprevisions".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut