Joves desplaçats caminen entre edificis inacabats a Trípoli (REUTERS/Ismail Zitouny)
Berlín

Acord per respectar l'alto el foc i l'embargament d'armes a Líbia

Els aliats internacionals del govern libi reconegut per l'ONU i els rivals de les forces rebels han acordat fer efectiva la treva iniciada ara fa una setmana

Actualitzat

Acord per aplicar l'alto el foc total a Líbia a la conferència de Berlín.

Els aliats internacionals del govern libi reconegut per l'ONU i els rivals de les forces rebels han acordat fer efectiva la treva iniciada ara fa una setmana. També han convingut respectar l'embargament d'armes decretat per les Nacions Unides el 2011, segons ha anunciat la cancellera alemanya i amfitriona de la conferència, Angela Merkel.

L'acord s'ha segellat a la conferència internacional sobre Líbia feta aquest diumenge a Berlín, organitzada conjuntament pel govern alemany i l'ONU. Entre els assistents, el president del Govern d'Acord Nacional de Líbia, Fayez al-Sarraj, amb suport de Turquia, i el cap de l'Exèrcit Nacional Líbi, Khalifa Haftar, amb suport de Rússia.

 

La cancellera Merkel ha anunciat un nou impuls per a Líbia. Ha afirmat que tots els participants estan d'acord a respectar l'embargament d'armes. Pel que fa a l'alto el foc, Merkel ha dit que fins que no sigui permanent no serà satisfactori i que això es decidirà a la taula de negociació entre les parts enfrontades que tindrà lloc les pròximes setmanes:

"Aquesta trobada haurà de servir perquè l'alto el foc esdevingui una veritable aturada permanent dels enfrontaments armats. La trobada es durà a terme les pròximes setmanes i confio que serà un nou pas endavant."

 

António Guterres i Angela Merkel a la conferència de premsa posterior a la cimera (REUTERS/Axel Schmidt/Pool)

La cancellera alemanya ha reconegut que el mariscal Haftar, el califa rebel, i el primer ministre Al-Sarraj no han coincidit físicament en cap moment a Berlín i que no han participat directament a la conferència. De fet, només han tingut reunions bilaterals amb alguns mandataris en sales separades.

Per la seva part, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha felicitat Alemanya pels seus esforços diplomàtics i ha remarcat que la solució militar no és cap solució per a Líbia.

El resultat és un primer pas de cara a estabilitzar la situació al país nord-africà i és un petit èxit, tenint en compte els temors que hi havia que aquest nou intent per aconseguir la pau quedés en no res, com els anteriors. 

Anar al contingut